Connect with us

Култура

„БезГраници“ 2017 отново разбива границите

Avatar

Публикувано

на

Фотография © Скендерман

От 18 до 24 септември тази година в Двореца – Балчик ще се проведе VIII-тото издание на международния арт форум и етно/ уърлд мюзик фестивал „БезГраници“ в едно от най-красивите и романтични места на България – „Двореца“ в Балчик.

Арт събитието е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа Скендерман. По време на „БезГраници“ – 2017 се очакват 80 участника от четири континента. Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще се проведе на 23ти и 24ти септември традиционно в летния дворцов летен комплекс на румънската кралица Мария в Балчик.

В рамките на „БезГраници“ ще се cъстои за седми път и арт пленер  от 18-24 септември. Очакват се художници и фотографи от  България, Румъния, Германия, Турция, Чили, Швейцария и Испания.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 22 до 24 септември. Освен артистите гости на форума, се очакват директори на престижни фестивали, специалисти по културна политика, арт менажери и журналисти от Германия, Финландия, Норвегия, Дания, Нидерландия,  България, Русия, Унгария, Чехия, САЩ, Испания, Индия, Сърбия, Белгия и от други държави.

Advertisement

Първото издание на форума през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участника от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците. Изданията през 2009, 2011, 2013 и 2015 година също включваха арт мениджмънт конференция, но събитието стана по-голямо. Осъществена бе една от целите на конференцията от 2003 година- международния етно арт фестивал като съставна част на форума. (с изключение на специалните издания от 2014 и 2016 година, фокусирани изцяло върху визуалните изкуства) От началото на „БезГраници“ през 2003 година до сега е имало над 500 участника – организатори, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят.

Проектът „БезГраници“ е представян на много международни конференции и събития, включително на: форум „МюзикМач“ през 2016 и 2017 г. в Дрезден – Германия, най-голямото международно изложение за етно музика „Уомекс“ в Сантиаго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ Музика Експо 2014 и 2015 в Билбао/Баска автономия-Испания, арт експо Фира Медитерания 2013 и 2015 в Манреса/Каталуния-Испания, МюзикПро експо 2013 в София/България, форум „Музика без граници“ 2011 – Вуковар, Хърватия,  „Европейска културна конференция“ и последващи събития през 2009, 2010,2013 и 2014 г. организирани от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия, форумите „Душата на Европа“ 2008 г. в Белград/Сърбия, „Душата на Европа“ 2009 – Клуж/Румъния, „Истанбул – европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН 2010 – Истанбул/Турция, срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите РАСА 2012 – Утрехт/Холандия и мн. др.

През тази  година „БезГраници“ ще бъде представен на международната конференция „Чешки музикални кръстопъти“ в Острава – Чехия,  Фира Медитерания 2017 в Манреса/Каталуния-Испания и Експо „948 меркатуа“ в Ируня/Памплона – столицата на Кралство Навара в Испания.

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития, планиран като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.

Музикалните звезди на БезГраници 2017:

Advertisement

(Организаторите си запазват правото за промяна в програмата):

„Плантек“: Бретон-Франция

Мамаду Диабате трио: Мали

Advertisement

„Химерланд“: Дания

„Сандал“: – Сибир-Русия

„Фрий Етно“  проекта на Роман Столяр – Сибир-Русия

Advertisement

Латиф Болат – Турция/САЩ

https://www.youtube.com/watch?v=SgH503ZeCPM

Миелочин: Навара-Испания

https://www.youtube.com/watch?v=JJhcTjGvMkE

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement