Connect with us

Култура

Бивш куратор на МоМА ще изнесе лекция в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Португалският архитект Педро Гаданьо ще гостува в София на 30 май, за да изнесе лекция за новата роля на музея като инструмент за маркетинг, активиране и съживяване на градовете. Гаданьо е бивш куратор на департамента за архитектура и дизайн в MoMA, Ню Йорк, и настоящ директор Музея за изкуство, архитектура и технологии в Лисабон – МААТ.

Лекцията е на 30 май от 19.00 часа в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Потугалецът е първият директор на МААТ и целта му е да го превърне в изключително място за изложби, събития, образователни програми и други активности, насочени към големи аудитории.

Гаданьо е бил главен редактор и автор в различни издания за архитектура и носител на FAD Prize за критика през 2012 година. Куратор е на международни изложби, като Space Invaders (2002) за British Council в London; и Pancho Guedes, An Alternative Modernist, за Швейцарския архитектурен музей в Базел. През 2012 взима участие в съвета на Британския павилион за Венецианското биенале. Преподавал е в Oporto Faculty of Architecture (2000–2003).

Advertisement

Лекцията на Педро Гаданьо в София е със свободен достъп и е част от програмата от събития за 75-та годишнина на УАСГ. Гаданьо е в София по покана на Посолството на Португалия в България и Instituto Camões в София.

Главният архитект на София Здравко Здравков ще открие лекцията.

 

Continue Reading
Advertisement