Connect with us

Култура

Биографичната книга „Роналд Рейгън. В името на свободата” напълни Американския център на Столична библиотека на премиерата си

Avatar

Публикувано

на

ronald reagan premiera picture 1

снимка: ПР

В понеделник вечер на 13 май в препълнения Американски център на Столична библиотека се състоя премиерата на биографичната книга „Роналд Рейгън. В името на свободата” (ИК „Сиела”) на американския журналист Джейкъб Уайсбърг. Книгата представиха основателят на поредицата „Власт и отговорност” Свилен Спасов, директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и конституционният съдия и министър-председател на България в периода 1991–1992 г. Филип Димитров.

Петата книга от поредицата „Власт и отговорност”, която е вече по книжарниците, бе представена пред препълнения Американски център на Столична библиотека в понеделник вечер. Премиерата на „Роналд Рейгън. В името на свободата” предизвика интерес и прерасна в дискусия около личността на 40-тия президент на САЩ, която продължи повече от час.

Събитието откри отговорният редактор на поредицата Христо Блажев. Последваха го основателят на поредицата Свилен Спасов, директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и конституционният съдия и министър-председател на България в периода 1991–1992 г. Филип Димитров. След официалните думи от тяхна страна се включи и публиката, допринасяйки за интересния и многопосочен разговор за Рейгън, ролята му във вътрешната политика на САЩ, в обединението на Европа и прекратяването на Студената война, за мястото на религията в политиката и дори за пословичното чувство за хумор на 40-тия президент на САЩ.

Премиерите на изданията във „Власт и отговорност” по традиция се състоят в Американския център на Столична библиотека – именно там издателството постави начало на поредицата в края на 2016 г. с представянето на автобиографията „Достойни битки” от бившия директор на ЦРУ и министър на отбраната при президента Обама Леон Панета. През 2017 г. там бе представен и „Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма” на лорд Алън Уотсън. Другите книги от поредицата са „Китай – събуждането на един гигант” на бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън и „Ангела Меркел. Непреклонната” от професора по приложна политология в университета Ковънтри Матю Квортръп.

Advertisement

Преводач на „Роналд Рейгън. В името на свободата” от английски език е Любомир Мартинов. Корицата е на Дамян Дамянов.

Continue Reading
Advertisement