Connect with us

Галерия

Благотворителната изложба „Нежни сблъсъци“ на Боряна Корчева ще бъде открита с изискан коктейл

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Шведската компания „Kinnarps“, открива с коктейл изложба на Боряна Корчева на 1-и септември. Изложбата се казва „Нежни сблъсъци“ и ще бъде първата българска изява на художничката, която досега е излагала работите си в Дубай, Ню-Йорк, Маями и Бахамите. Това ще е шестата по ред, от станалите вече традиция събития, на които агенция „Purple PR“ представя творбите на талантливи автори в сферата на изкуството, фотографията и дизайна в шоурума на „Kinnarps“, които са едни от най-големите доставчици на интериорни решения за работно място в Европа.

Бар с леки храни и напитки, музика и тематични видео прожекции ще работят за доброто настроение на посетителите. Домакините, както и гост-авторът на изложбата, ще се радват на отворена дискусия с гостите на събитието.

Постъпленията от продажбите се даряват на фондация „Прегърни ме“.

Ето какво казва авторката относно предстоящото събитие и творбите ѝ:

Advertisement

„За мен е чест и предизвикателство да представя „Нежни сблъсъци“ за първи път в пространството на Киннарпс – марка, чиято философия и естетика познавам и споделям още от 90-те години“ – споделя авторката. „Според Киннарпс съвременният офис е комплексно, многофункционално пространство, целящо да ни направи по-добри в работата. Идеята на този проект е не просто да използвам простанството на Киннарпс, за да представя работите си, а да ги впиша в него така, че те да взаимодействат с останалите елементи на интериора“.

„Изкуството въздейства върху нас чрез естетическото преживяване – момента на умствена и духовна възбуда, породена от емоционалното и интелектуалното, преливащи от едно в друго в динамично равновесие.

Именно в тази точка на трептене се заражда естетиката на моите произведения.

Аз започвам, като рисувам прости четириъгълници, следвайки принципите на геометрията и перспективата. Правилни и неправилни, плоски или в ракурс, те са оразмерени, прецизно начертани с линия и запълнени в сив „не-цвят“. След това, подобно на танцьор, който изразява различни състояния на духа, чрез движението на тялото си, аз се потапям в дадено чувство – било то радост, гняв, носталгия или възторг, и оставям ръката си да се движи спонтанно върху листа за няколко секунди.

В резултат, контролирани и емоционално неутрални геометрични форми се оказват в съжителство със спонтанни, жесторални изблици на цвят, създадени на принципа на Зен калиграфията, където линията е форма на медитация.

Преднамереност, симетрия и прецизност се срещат с хаос, спонтанност и неподправена емоция. В така породеното напрежение между рационални и ирационални онагледености възниква първородна, животрептяща красота.“

Advertisement

Боряна Корчева – Август 2016

Continue Reading
Advertisement