Connect with us

Кино

Близо 10 000 зрители посетиха CineLibri

Avatar

Публикувано

на

При огромен зрителски интерес, с множество допълнителни прожекции и удължена програма премина първото издание на кино-литературния фестивал CineLibri.

От 2 до 12 ноември с над 60 прожекции,  близо 10 000 зрители, в София, Варна и Пловдив форумът представи 14 филма – примери за великолепни книги, майсторски пресъздадени на голям екран.

Специални гости на CineLibri бяха световноизвестната писателка и сценарист Маргарет Мацантини и съпругът й – режисьора и актьор Серджо Кастелито. Те представиха трите екранизации, които са създали като творчески тандем  – „Никой не се спасява сам“, „Да дойдеш на света“ и „Чуй ме“ („Не мърдай“). Двамата останаха очаровани от престоя си у нас, а специална част от визитата им беше връчването на първата награда „Перото” в категория „Проза” от Маргарет Мацантини за дебютния роман „Гръцко кафе“ на Катерина Хапсали.

За да представи екранизацията по едноимения си бестселър „Живот назаем“ в София пристигна и литературната звезда Дъглас Кенеди. „Идеята за създаването на фестивал като CineLibri е прекрасна! Чудесно е да се отпразнува екранизацията на книги по този начин“, сподели той на поредната си среща с фенове за автографи. В България Дъглас Кенеди участва и в дискусия с ученици от Първа английска гимназия на тема „Сделката на Дъглас Кенеди и диктатурата на рекламата в съвременното общество“.

[media-credit name=“Douglas Kennedy“ align=“aligncenter“ width=“960″]Douglas Kennedy[/media-credit]

Зрителите на CineLibri се насладиха и на множество изненадващи акции по време на фестивала – програмата започна с изпълнение на емблематичната песен Moon River от Андрония Попова – Рони (Насекомикс, Sentimental Swingers) със струнен квартет и в компанията на над 10 двойнички на Одри Хепбърн преди безсмъртната класика „Закуска в Тифани“.

Advertisement

Audreys

При представянето на „Кустурица: балкански хулиган“ пред публиката изненадващо се появи колоритен цигански оркестър. Шведски хитове, напитки и много настроение посрещнаха гостите на „Стогодишно парти“ преди филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. В чест на безсмъртния талант на Фрида Кало гостите се срещнаха с двуметрова мексиканска фигура на емблематичната „плачеща  жена”, сред запалени свещи и автентична декорация за мексиканския Празник на мъртвите преди прожекцията на „Фрида“. Преди да се пренесе на големия екран „Малкия Никола“ зарадва почитателите си с детско куклено представление. А на финала на фестивала с „Любовта трае три години“ на френския писател и режисьор Фредерик Бегбеде зрителите участваха в интерактивна инсталация, в която френски мимове показаха трите етапа на любовта.

Знаехме, че идеята ще се хареса на хората, но не сме си и мечтали за този успех! Вече започваме да се готвим за второто издание на CineLibri догодина“, обеща директорът и селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн.

[media-credit name=“Jackie Wagenstein“ align=“aligncenter“ width=“911″]Jackie Wagenstein[/media-credit]

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.

 

CineLibri е на www.cinelibri.com  и https://www.facebook.com/CineLibri

Advertisement
Continue Reading
Advertisement