Connect with us

Общество

Боян Петров е гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“

Avatar

Публикувано

на

BikeRunChepan2

снимка: PR

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане  „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес:  Drace.bg – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Тази година еднo от най-обичаните ежегодни състезания в близост до столицата се провежда в Деня на земята – 22 април – и е основен акцент в богатата програма на община  Драгоман за празника.

bikerun 09

Всяка година състезанието „Байк и Рън за Чепън“ си поставя за цел да представи на посетителите красотата на района като атрактивна туристическа дестинация. Традиционният тур за запознаване с природните забележителности на района по случай Деня на Земята тази година е в две части:  с опитни гидове на СДП „Балкани“ – наблюдение на птици на Драгоманското блато, както и Ботанически фото-тур на Чепън планина, включващ наблюдение на спиращи дъха гледки от връх  Петровски кръст и заснемане на редки видове растения. За децата пък сдружението организира изследователска работилничка на площада.

Андрей Ралев от СДП „Балкани“ ще разкаже повече за благотворителната акция „Достъпното блато“, целяща набиране на средства за възстановяване и изграждане на допълнителен участък на дървенения мост  в Драгоманското блато.

Advertisement

На площада пред Общината ще бъде разположена атрактивна подвижна класна стая „Земно кълбо“ по идея на РИОСВ,  където децата и техните родители ще могат да научат повече за околната среда и как да я защитават, основните принципи на устойчивото развитие и предизвикателствата на глобализацията. Пред нея специалният гост на събитието Боян Петров – Съни ще говори за планината и нейната крехка екосистема.

Всички деца са поканени да се включат в традиционното детско велосъстезание на площада „Мини Байк и рън за Чепън“ – бягане, колоездене, въжен парк на предизвикателствата и спортни игри с много награди,  организирани от детска занималня Аctive Summer. Още образователни игри, свързани с планетата Земя и климата, състезания и атракции са подготвили за децата от агенция „Маска“. Родителите им пък ще могат да се включат в безплатна хоротека – първи стъпки в българските хора.

Всички участници в състезанието „Байк и Рън за Чепън“, както и всички желаещи да посетят Драгоман за празника,  могат  да се възползват от безплатен превоз – БДЖ и  организаторите предоставят безплатен вагон за 100 човека. Необходима е предварителна регистрация на адрес https://goo.gl/LFlr2a.

Тази година наградите за „Байк и Рън за Чепън“ са подсигурени от магазини Sport Depot, Scott Bulgaria, Compress Sport, E-Lek. Състезателите ще утоляват жаждата си с минерална вода „Банкя“, а с енергия за спортен дух ще ги заредят енергийните барчета Roo’Bar.

Bikecenter.bg ще подсигури колела под наем и подвижна велоработилница.

Advertisement

„Байк и рън за Чепън“ се провежда от 2012 г.,  като основната цел е да популяризира целесъобразния и отговорен начин на живот в хармония с природата, а велосипеда и бягането – като здравословни начини на придвижване.  Участниците имат възможност да се включат в една от две дистанции: 40 км (голямо трасе) и 21.3 км (малко трасе).

Актуална информация на фейсбук страницата на състезанието:
https://www.facebook.com/Bike4Chepan/?fref=nf

Continue Reading
Advertisement