Connect with us

Lifestyle

Българите са по-склонни от белгийците да споделят колата си

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Въпреки шегата, че колата е като жената у нас, мъжете се оказват по-склонни да се възползват от иновативните услуги в споделената икономика.

Онлайн платформата за споделено ползване на автомобили CarAmigo отчита, че хората у нас са по-склонни да споделят колите си в сравнение с потребителите в Белгия. Въпреки скептичните първоначални реакции в социалните мрежи, се оказва, че българите приемат с готовност иновативните услуги на пазара.

Според статистиката на българо-белгийския стартъп за четири месеца у нас са регистрирани над 420 автомобила, при 1175 регистрирани наематели, докато в Белгия за цяла година са регистрирани 800 автомобила при общо 9000 наемателя. Голямата част от потребителите живеят в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. А мъжете са по-активни и решително изпреварват жените – те представляват 88% от всички собственици и 83% от наемателите в платформата.

Средната възраст на предлаганите коли в българскатa секция на CarAmigo е 12 години като наемателите могат да избират между нови, по-луксозни автомобили или такива с по-нисък клас и съответно на по-ниска цена. Преобладаващи са хечбек и седаните, следвани от комби, минивани и спортни коли.

Advertisement

Българо-белгийският стартъп CarAmigo базира бизнес модела си върху принципите на икономиката на споделянето, според които собствеността води до загуба на ресурси, докато споделените блага спестяват пари и превръщат разходите в активи. Отделно споделеното използване на автомобили има благотвоно влияние както върху околната среда, така и върху личните финанси, защото покрива част от годишните такси по подръжката на собсвената кола.

След успешното стартиране у нас, CarAmigo разширява ударно дейността си в Европа. От ноември тази година компанията стъпи на пазара в Португалия, където в момента тече първоналалният етап на регистрация на автомобили.

Как работи CarAmigo:

  • Иван е собственик на автомобил. Деси няма автомобил.
  • Иван регистрира безплатно колата си в платформата за споделяне на автомобили между частни лица CarAmigo.co и сам определя цената й.
  • Деси се нуждаете от кола за няколко дни.
  • Тя започва да търси в платформата автомобил, който най-много подхожда на нейните нужди (това е колата на Иван!). Деси изпраща заявка за резервация към Иван, който може да я приеме, но може и да я отхвърли.
  • Иван приема резервацията. Двамата се срещат в уречения предварително ден за предаване на ключовете и последна проверка (състояние на автомобила, документи на превозното средство, документи за самоличност и т.н.)
  • Готови за път! Колата на Иван е защитена със застраховка и денонощна пътна помощ за целия период на наем.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement