Connect with us

Класическа

Българо-Британския проект „Тромбонанза“ предстои

Avatar

Публикувано

на

Mclass pic

снимка: ПР

“Тромбонанза“е нов музикален проект, създаден с любов към класическата музика, обединяващ музиканти от България и Великобритания. Проектът е за всички любители на класическата музика (по-специално медните духови инструменти) и за хора с интерес към нови свежи идеи и перспективи в музиката. Целта на концерта е да привлече голяма публика, която е отворена към нов тип звучене, както и да покаже възможностите на тромбона и неговите разновидности.

Проекта е идея на Емил-Джордж Атанасов – завършил тромбон в престижната консерватория Guildhall School of Music and Drama в Лондон (бивши ученици са Жаклин дю Пре, Орландо Блум, Даниел Крейг и др.) През периода си на обучение той участва в редица различни брас проекти, от които научава много за различните видове звучене на браса и се вдъхновява да търси нови хоризонти. Тези проекти обхващат най-различни стилове като Мюзикъли, Опера, Симфоничен оркестър, Биг-Бенд, Брас ансамбли и музика от 14-16 век на автентични медни инстурменти.

След завършване на образованието си Емил се връща в България и започва да работи върху нови проекти. На 03 Април 2016 г. с подкрепата на изключителни български музиканти, той представя за първи път в България автентичния тромбон, наречен „сакбът“, в първия му успешен концерт „Духът на Ренесанса и Барока“.

Advertisement

Следващата идея на Емил е да покани колегите си от Лондон в София за съвместен концерт и showcase посветен на тромбона. На “Тромбонанза” на 20-ти април, за първи път у нас ще имаме възможността да чуем на живо част от момчетата тромбонисти на консерваторията „Гилдхол“ в Лондон и Емил-Джордж в съзвучие със свои български колеги. В концерта ще звучат премиерни за България произведения, между които оригинални творби за голям тромбонов ансамбъл, както и аранжименти за такъв състав. Нестандартният репертоар (включително джаз и фолклор) и майсторското изпълнение на британските инструменталисти обещава една интересна вечер и един иновативен, различен поглед върху брас музиката и нейното звучене.

„Тромбонанза“ ще започне от 19:00 на 20 Април в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“94)

Вход: 10лв

Advertisement
Continue Reading
Advertisement