Connect with us

Lifestyle

Български фонд за жените организира „Шествие за правата на жените“

Avatar

Публикувано

на

Български фонд за жените организира Шествие за правата на жените за втора поредна година, което ще се проведе в София на 8 март от 18.00 часа. Сборният пункт е в началото на пешеходната зона на бул. Витоша, на ъгъла на бул. Патриарх Евтимий и бул. Витоша.

Фондът кани и мъже, и жени, които се солидаризират с исканията за гарантиране на равноправие, справедливост и човешки права на жените, да подкрепят събитието. Причината шествието да се състои на тематичния ден е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на живота. И да призове заедно да намерим решения.

На 8-ми март е важно да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Необходими са целенасочени политики, за да бъде гарантирано участието на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.

Пречки пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България (от началото на 2018 г. от ръката на свои настоящи или бивши съпрузи и партньори, живота си изгубиха шест жени, а други три бяха жестоко пребити); съществуващата разлика в заплащането – у нас жените получават с 15% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 25% са народните представителки в 44-тото НС.

Световните статистики са също толкова фрапиращи – 70% от всички бедни хора по света са жени, две трети от всички необразовани деца са момичета, а всяка трета жена в света поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо или сексуално насилие. Неравнопоставеността на половете не е проблем само на жените, дискриминиращите стереотипи засягат и влияят негативно и на мъжете и децата. Според едно от последните проучвания на МакКинзи, ако до 2025 г. светът успее да преодолее неравнопоставеността и жените участват наравно с мъжете в икономиката, глобалният БВП ще нарасне с 28 трилиона долара годишно. А елиминирането на насилието ще спести между 1 и 10 % от БВП на всяка държава, което е над 8 трилиона долара годишно. Накратко, равнопоставеността ще ни направи по-богати, по-щастливи и по-свободни да изразяваме себе си, отвъд ограничаващите стереотипи.

Advertisement

Посланието на организаторите гласи: „„Шествие за правата на жените“ не е против традицията да се подаряват цветя на Осми март. Но е против да ги получават жените, които „са ги заслужили“. Единственото, което ние, жените, заслужаваме, е уважение към нашите човешки права. Шествието е за всички нас, жените, хората, които искат да живеят в по-справедлив и щастлив свят. Искаме да бъдем свободни, уважавани, дарявани с любов, но не такава, която наранява физически; да бъдем себе си. Искаме да няма жертви на насилие, искаме да получаваме заплати и пенсии, равни с тези на мъжете, искаме да не ни е страх нито нощем, нито денем, когато се разхождаме сами, искаме политици, които не използват сексистка реч. Искаме управляващи партии, които са ангажирани да работят за запазване на човешките права и човешкото достойнство. Искаме закони и институции, които ни закрилят. Искаме най-естественото нещо за 21 век – равноправие.“

 Очаква се Шествието да тръгне в 18,30 ч. и да продължи до Президентството.

Continue Reading
Advertisement