Connect with us

Общество

Ветроходът Rainbow Warrior на „Грийнпийс“ посети Варна

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Град Варна посрещна с голям интерес световноизвестния ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията  „Грийнпийс“. Повече от 2 300 души посетиха уникалния плавателен съд, който акостира на Морската гара по време на трите дни на отворени врати.

Зам.кметът на община Варна – Тодор Иванов и Министърът на околната среда и водите  – Нено Димов първи стъпиха на палубата на екологично проектирания кораб и призоваха към ограничено ползване на пластмасови изделия и опазване на природата.

На борда на ветрохода беше проведена и специална среща с повече от 35 директори и учители от няколко варненски детски градини. Целта на визитата им е свързана с националната кампания„Свободни от Пластмаса“ на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ , която се стреми да прекрати порочната практика за употреба на пластмасови посуда и прибори в детските заведения в цялата страна.

Сред почитателите на легендарният„Rainbow Warrior“ се оказа и родния певец и композитор Дони, който след като научи за посещението на кораба, побърза да го посети и да се снима с активистите.

Advertisement

Преди да пристигне във Варна „Rainbow Warrior“ проведе няколкодневно изследване в Черно море, което започна още от тръгването си от Пристанище Бургас. Визитата му у нас бе свързана именно с това проучване, което се реализира съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Учените взеха проби и се сдобиха със статистически данни, които тепърва предстоят да бъдат анализирани.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учените.

Международния екипаж на кораба използва посещението си в морската ни столица, за да изчисти централния плаж. В импровизираното почистване се включиха и екоактивисти от „Грийнпийс“ – България и „За Земята“.

https://www.youtube.com/watch?v=Mhabv4rFVwI

Advertisement
Continue Reading
Advertisement