Connect with us

Класическа

Виртуозите Васко Василев и Ара Маликян били бедни студенти заедно

Avatar

Публикувано

на

Бяхме бедни, но щастливи!“ – това си припомниха Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години, когато двамата световноизвестни цигулари се запознават и са съквартиранти в най-скъпия европейски мегаполис –  Лондон.

Малко известен факт е, че концерт-майсторите на Кралската опера в Лондон и Кралския симфоничен оркестър в Мардид са учили заедно и са близки приятели още от тийнейджъри. Пътищата им се пресичат, когато посещават мастър класовете на забележителния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата си спомнят с умиление времето прекарано във Великобритания, когато бедният студентски живот ги принуждава да делят малка стая, а понякога – дори легло заедно с още един колега цигулар.

Бях като църковна мишка в Лондон! По това време Ара беше студент и в Германия – отсъстваше често, а имаше и английско гадже, при което спеше… Така аз и още един цигулар от Франция използвахме неговата стая в общежитието. Един ден обаче се озовахме и тримата в малката стая, защото приятелката на Ара го беше изгонила“, разказва през смях Васко Василев. „Ара ми помогна в най-бедните студентски години, когато се е налагало да ходя два часа пеш до училището“, допълва той.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″][/media-credit]

Наистина бяхме много бедни тогава. Да, дори се налагаше да делим едно легло, но нищо не се случи между нас!“, споделя с чувство за хумор Ара Маликян – „Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно“.

След университета двамата свирят заедно по всички точки на света, включително на турнетата на Ванеса Мей. Днес двамата не пестят похвали един за друг, както в лично качество, така и като професионалисти.

Advertisement

Васко е един от най-близките ми приятели. Той е невероятен човек и прекрасен музикант – един от най-добрите цигулари в света!“, заявява Ара Маликян.

Още при запознанството ни веднага ми направи впечатление колко талантлив и интересен човек е Ара. Той е адски топъл – идва от Бейрут и е арменец. Имам много приятели арменци и мога да кажа, че Ара е близък до българския темперамент“, споделя Васко Василев. „Това което най-много ме впечатлява у него като музикант е, че прави много интересни и смели неща. Не се страхува да поема рискове и днес е голяма звезда. Призовавам всички българи да отидат на неговия концерт, защото той е много интересен като музикант, но и като изпълнител“.

На 28 февруари Ара Маликян ще разкаже „Невероятната история на една цигулка“ пред родната публика в Зала 1 на НДК. Той споделя, че очаква концерта си с голямо нетърпение. „Имам много приятели музиканти, които са българи. Знам много за вашата страна и култура. Така че нямам търпение да свиря в България“, каза Ара Маликян.

Освен като виртуозен музикант, Ара Маликян се оказва и страхотен артист. От няколко дни по кината може да бъде видян в новия филм на Карлос Саура „Хота: Отвъд фламенкото“.

Концертът се организира от „БГ Саунд Стейдж“, с подкрепата на Посолство на Кралство Испания и Институт Сервантес и с медийната подкрепа на Dnes.bg, Go Guide, Actualno.com, Телеграф, Монитор, Offnews.bg, Djambore.com, Stand.bg, Timeart.me, Trio.bg, Kafene.bg, Meloman.bg, Vibes.bg и Peika.bg

Advertisement

Билетите на цени от 40 до 100 лева са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

Continue Reading
Advertisement