Connect with us

Музика

Виртуозите 2Cellos омагьосаха София

Avatar

Публикувано

на

Ако сте си представяли челото като задължителен елемент в класическия концерт, то в мига, в който чуете – и видите! – талантливите 2Cellos представите ви ще се променят завинаги. Никога досега класическата музика не е имала по-бунтарски лик и никога досега рок музиката не е звучала така, както изпод пъргавите пръсти на двамата челисти Luka Sulic и Stjepan Hauser.

20141209_210256-compressor

Без излишни декори и украси, сцената мигом се превръща в събирателен център от енергия, музика и цветове, когато двамата музиканти излизат. Срамежливото приветствие на Luka Sulic ни кара да затаим дъх в очакване.

Казват, че 2Cellos разбива всички познати граници и прескача без предразсъдъци между класиката и филмовата музика, поп хитовете и тежките рок парчета и това несъмнено е вярно. Българската публика е известна с топлото си посрещане, но нейната любов и признателност се печели трудно. Въпреки това, 2Cellos успяват да скъсят дистанцията сякаш за секунди.

20141209_212413-compressor

Сетлистата на впечатляващото дуо е изградена с вещина и прецизност. От меланхолията на Viva la Vida (Coldplay) през нежната съзерцателност на „With or without you“ (U2) до кулминацията от гръндж, рок и алтернатив, 2Cellos са несравними в изпълненията си. Когато виртуозните умения на двама челисти с класическо образование се обединят с атрактивни изпълнения на любими рок парчета, резултата е повече от фантастичен. Емблематичните парчета „Human Nature“ и „Smooth Criminal“ на Michael Jackson са представени не само с вещина и елегантност, но и с онзи необикновен заряд от неподправена харизма и артистичност, които възпламеняват всичко около себе си и го превръща в музика.

Когато талант и харизма се преплитат в една неустоима „Тhunderstruck“ (AC/DC) комбинация не е възможно да останем безучастни.

Advertisement

20141209_211827-compressor

С чувство за хумор „рок-бунтаря“ в дуета – неуморимият Stjepan Hauser не спира да свири, да танцува и да приканва да пеем и ние не можем да не се подчиним.  До него съсредоточен и мълчалив Luka Sulic виртуозно подхваща първите акорди на „Californiacation“(Red Hot Chili Peppers). Не можем да останем безучастни на неговото изпълнение, но агресивната лиричност на „Smells like teen spirit“(Nirvana)  кара всички в препълнената зала 1 на НДК да станем на крака и да аплодираме бурно младият дует.

Хитът на The Rolling Stones – (I can get no) Satisfaction звучи повече от актуално – 2Cellos свирят повече от 2 часа, но ние искаме още и още! След като излизат за последен път набис, брилянтното изпълнение на „Fields of Gold“ (Sting) ни кара да въздъхнем с възхищение пред майсторството на двамата музиканти, които ни представят по невероятен начин най-иконичните песни, белязали повече от две поколения меломани.

20141209_211831-compressor

Зад гърба си 2Cellos имат вече няколко разпродадени турнета (САЩ, Япония и Европа) и участия в най-горещите ТВ шоута в света.

Спомняме си за думите на сър Elton John, с които той обрисува атрактивния дует:

Отидете да ги видите на живо, защото са изумителни! Не помня да съм виждал нещо толкова вълнуващо като тях от времето, когато гледах Jimi Hendrix през 60-те. …”
Elton John

Убеждаваме се, че това е напълно вярно! С невероятна лекота и съвършенни изпълнения 2Cellos са един своеобразен мост във времето и между поколенията, които разпознават титаните на класическият рок,  посрещат с интерес постмодерността в поп-рок звученето и изказват своя респект към гръндж/алтернатив културата на 90-те.

Advertisement

Това бе първата изява на атрактивният дует в България и стана по покана на Loud Concerts. 2Cellos обещават това да е само началото и ние им вярваме и ги очакваме съвсем скоро отново. Работили заедно с Elton John, Steve Vai, Lang Lang, Naya Rivera и Zucherro, Luka Sulic и Stjepan Hauser определено има какво да покажат. И докато очакваме тяхното завръщане – надяваме се то да е съвсем скоро! – атрактивният дует е неуморен в успешните си колаборации с Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age и George Michael и много други, които тепърва предстои да чуем.

Continue Reading
Advertisement