Connect with us

Класическа

Виртуозният пианист Светослав Тодоров номиниран за Награда за изкуство „Стоян Камбарев“ 2018

Avatar

Публикувано

на

Baner

Официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2018 ще се състои на 30-ти април за девети пореден път. Тази година събитието ще гостува на Сити Марк Арт Център – едно от новите интересни пространства за култура в центъра на столицата.

Отличието, чийто патрон е култовият театрален режисьор, се превърна в най-чаканият и престижен приз за млади творци в България. Конкуренцията за получаването на номинация расте с всяка изминала година, защото Фондация „Стоян Камбарев“ дава ценна подкрепа на всеки един от номинираните за реализацията на конкретни проекти в избраната от тях сфера на изкуството.

Пианистът Светослав Тодоров е избраният музикант, който попада във финалната петорка таланти тази година.Номиниран е за вдъхновяващите си концертни изпълнения, с които прославя България на престижни сцени по света, за целеустремеността в музикалното образование и кариера, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да излиза отвъд класическия жанр и да експериментира и за ранния пробив в мечтаните за всеки музикант сцени на Роял Албърт Хол и Карнеги Хол.

Връзката си с музиката Светльо обяснява така:

„Музиката за мен е духовна вибрация, екстремно вълнение, възвишено изживяване. От малък съм възпитаван да съм за пример, а сега усещам, че това еволюира в мисия да вдъхновявам, да разпръсквам положителни емоции, вяра и устрем към развитие. Мотивацията? Тя винаги е извирала от мен и ме кара непрестанно да мечтая за Карнеги Хол, собствен албум с най-великите музиканти, световно турне, награда „Грами“… Смисълът е в щастието, а моето вдъхновение идва дори и от най-простичките неща!”

Advertisement

3.Svetlio1

Светослав Тодоров е на 26 години, роден в Добрич в семейство на музиканти. На 6 години започва да се занимава с музика, а по-късно завършва Музикалното училище във Варна. Продължава образованието си в реномирания Единбургски университет, a последна стъпка в обучението му е Кралския музикален колеж в Лондон, където завършва своята магистратура с отличие като пълен стипендиант. Специализира в Манхатън Скул ъф Мюзик в САЩ. Лауреат е на много национални и международни конкурси и е концертирал на редица значими европейски и световно сцени. През 2014 г. изнася концерт за британската принцеса Анна в Единбургския дворец, през 2017 г. стъпва в престижната Роял Албърт Хол, а през 2018-та ще дебютира и в легендарната Карнеги Хол в Ню Йорк. Негови ментори са големите цигулари Васко Василев и Найджъл Кенеди. Има своя видеоплатформа за онлайн музикално обучение – Star Platform, в която преподава заедно с известни световни музиканти.

Вдъхновяващ, вечно търсещ нови сцени и поприща за развитие, самоусъвършенстващ се, Светльо Тодоров е безспорният избор на членовете на Фондацията за музикант тази година.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2018 са тандемът Mixed Motion Project, съставен от Илко Илиев – фрийрънър, каскадьор и Марин Кафеджийски – оператор и фотограф, стрийт арт художникът Виктория Георгиева-MOUSE, фентъзи писателят Кристиян Малинов и актрисата Патриция Пъндева.

Всеки един от номинираните ще получи специална награда, свързана с осъществяването на свой личен проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 30-ти април с прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

Ограничено количество билети за церемонията могат да се намерят на билетната каса на Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“, бул. „Янко Сакъзов“ № 30).

Advertisement

Вижте кратък филм за Светльо: 

 

Вижте номинираните в кратко видео: 

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement