Connect with us

Култура

Властта в университета и университетът във властта

Avatar

Публикувано

на

kak se promenyat neshtata cover tom 1

Проф. Ивайло Знеполски се позовава на множество материали и непубликувани досега документи от държавни и частни архиви в последното си изследване, посветено на някои от най-важните епизоди от интелектуалната история на България по времето на социализма. Сред разглежданите имена в двата тома на „Как се променят нещата” (ИК „Сиела”) срещаме известните философи и историци Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров и др.

В най-новия си труд „Как се променят нещата” (с подзаглавие „От инциденти до голямото събитие”) изтъкнатият проф. Ивайло Знеполски разглежда ключови моменти от интелектуалната ни история в периода 1956–1989 г. Основавайки се на богат документален материал и на непубликувани досега документи от държавни и частни архиви, проф. Знеполски представя някои от най-важните епизоди от интелектуалната история на България по времето на социализма. В центъра на историческия разказ са известните философи и историци  Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров и др. Документалният разказ е съпроводен от теоретични сгъстявания, които засягат важните теми за отношението между власт и наука, съдбата на науката и на учените в тоталитарна среда, както и чисто човешката им съдба, формите на научна съпротива, Държавна сигурност в университета, пораждането на научна общност, връзката на индивидуалния разказ със социалната история, проблема за научния авторитет и за властта на науката, за принудата и свободното действие в тоталитарната държава, дебата за тоталитаризма, за границите на реформаторското мислене, особеностите на българското дисидентство и много други.

Как се променят нещата” излиза в два хронологично свързани тома, изграждащи своеобразна смислова опозиция. Първият е озаглавен „Властта в университета”, вторият –„Университетът във властта”.

Двата тома на „Как се променят нещата” са част от поредицата „Минало несвършено” на издателство „Сиела” и Института за изследване на близкото минало. В поредицата до момента са излезли повече от 26 тома, сред които „Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория” на Ивайло Знеполски, „Държавна сигурност – предимство по наследство” на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева и др.

Представянето на двете части на „Как се променят нещата” ще се състои в Нова конферентна зала в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на 22 юни от 17:30 часа. Книгата ще представят Анастас Герджиков, Георги Каприев, Райна Гаврилова, Пламен Дойнов, Георги Лозанов, Димитрий Гинев, а водещ на дискусията ще бъде Йордан Ефтимов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement