Connect with us

Култура

Врачанската библиотека и „Аз чета“ представят писателката Нуша Роянова в онлайн среща

Avatar

Публикувано

на

Nusha Royanova

Детската писателка и художничка Нуша Роянова ще бъде специален гост на първото онлайн представяне на автор в инициативата #ВкъщиСъмИЧета, организирана от екипа на „Аз чета“ – на 24 март, вторник, от 15:00 ч. Тя цели да направи стоенето вкъщи много по-леко и приятно, като осигури платформа за авторите, които искат да представят своите книги в онлайн разговор. В първото издание на инициативата най-големият сайт за четене и книги „Аз чета“ се обединява с Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.
 
Предаването на живо ще се осъществява през фейсбук страницата на библиотеката, а за стриймингът ще се погрижи екипът на „Аз чета“.
        
„Днес хората, които излизат от ежедневия си ритъм на работа, имат не по-малко нужда от култура. Затова не спираме да търсим начини, чрез които да предложим на потребителите срещи с автори и представяне на книги, достъп до нашия дигитален архив, богат на любопитна информация, малко известни факти, легенди и предания от родния край. В момента обединяването на силите с партньорските ни организации са изключително ценни, за да можем да изпълним заедно най-важната ни мисия – насърчаване на четенето сред децата и младежите“, казва Силвия Врачовска, директор РБ Христо Ботев, Враца.
 
Специалният гост на първото онлайн представяне е детската писателка и художничка Нуша Роянова. Тя е е илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. Живее шест години в САЩ, а понастоящем – заедно със семейството си във Варна. Автор е и на поредицата от 7 книжки за деца „Джак и Ема“, както и на картинната книга „Жабчето Жо“, чийто главен герой търси своето основно призвание. През последните 12 месеца издателство „Дъбови листа“ нашумя с изящните книги на Елен Делфорж и илюстратора Кантен Гребан „Мама“ и „Любов“, за които също ще поговорим.
        
„Една от продължителните каузи на „Аз чета“ е популяризирането на библиотечната дейност и сега съм особено щастлива, че съчетаваме тъкмо нея с кампанията #ВкъщиСъмИЧета. Нуша Роянова пък е сред най-активните посланици на книгите за деца (а отскоро и за възрастни), затова съм сигурна, че ни предстои една интересна онлайн среща“, споделя Диляна Денева, отговорен редактор на сайта „Аз чета“.
 
Съвместната инициатива за представяне на автори онлайн доказва, че дори във времето на социална изолация обществената библиотека продължава да бъде новатор като използва възможностите, които предлага дигиталната среда за достъп на потребителите си до литература и изкуство.

Continue Reading
Advertisement