Connect with us

Tехнологии

Всички домейни на кирилица само с разширение .ею от 1 юни

Avatar

Публикувано

на

image005

София, 23 май 2019 г. – От 1 юни 2019 година всички домейни на кирилица ще могат да имат единствено разширение .ею. Това напомниха от EURid, организацията с нестопанска цел, която управлява .ею и .eu домейните от името на Европейската комисия.
Преди три години EURid възприе международната практика, че скриптът от второ ниво трябва да съответства на скрипта от най-високо ниво или с други думи името на домейн преди и след точката трябва да е със символи от една и съща азбука. Преходният период за въвеждане на правилото изтича на 31 май 2019 година идомейните на кирилица с разширение .eu ще бъдат премахнати и от 1 юни единствено домейни на кирилица с разширение .ею ще могат да бъдат регистрирани. Преминаването към разширения единствено на кирилица е с цел избягването на риска от объркване при домейн имена, които си приличат.
В навечерието на третия си рожден ден, домейнът на кирилица .ею продължава да привлича интерес. Към 30 април, 1 922 имена на уебстраници са с разширение .ею, от които 45% или 863 са регистрирани в България. Освен в България, домейни на кирилица са регистрирани и в Германия, Испания, Великобритания, Чехия, Люксембург и Белгия.
Според проект на EURid и ЮНЕСКО за изследване на многоезичието и използването на имената на домейни със специални знаци (IDNs) и в интернет пространството, последните се оказват основен фактор за насърчаване и запазване на езиковото многообразие и идентичност в интернет. Според данни на двете организации, 42% от страниците с разширение .ею са на български език, а 28% от всички страници с домейни на кирилица са на руски и български език, като българският е по-популярен от руския. Годишнината на домейна .ею е на първи юни, само една седмица след Деня на Славянската писменост и култура – 24-ти май – и ще бъде отбелязан от EURid на едно най-големите събития, посветени на дигитални технологии в Европа –
DigitalK на 30-31 май в София. Според статистиката повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука и с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.
Основната цел на EURid е да изгради надеждно онлайн пространство, което да даде възможност за самоизразяване и шанс на бизнеса за развитие. Домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корените им са български.

Continue Reading
Advertisement