Connect with us

Култура

Всичко се решава преди детската градина

Avatar

Публикувано

на

Cover Vsichko se reshava predi detskata gradina

Cover-Vsichko-se-reshava-predi-detskata-gradinaНа 9 март излиза от печат практическото ръководство за родители „Всичко се решава преди детската градина“, дело на големия индустриалец, мислител и новатор в сферата на възпитанието Масару Ибука.

„Всичко се решава преди детската градина“ (превод: Валентина Бояджиева, 192 стр., цена: 14 лв.) е директна, ясна и детронира много предубеждения относно възпитанието. Авторът настоява, че някои умения е невъзможно да бъдат развити, ако не са били усвоени още в невръстна възраст. Освен това, ако едно дете бъде отглеждано в среда, изначално враждебна на неговите нужди, то никога няма да се развие по задоволителен начин. А най-малките имат почти неограничена способност да научават. На две, три или четири годинки малчуганите поглъщат нови знания, без да полагат съзнателни усилия. И родителите изобщо не трябва да се колебаят да стимулират любознателността на  своите бебета.

Масару Ибука (1908-1987) е основател на технологичния гигант „Сони” и негов почетен председател до края на дните си.  Благодарение на гъвкавата си бизнес философия и иновационни патенти, Ибука успява да превърне скромното си предприятие в движеща сила на икономическото чудо, което възражда Страната на изгряващото слънце. По-любопитното е, че Масару Ибука е новатор и в една друга област – възпитанието и обучението на деца в най-ранна детска възраст. По думите на Глен Домън, Директор на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия, САЩ, „настоящата книга е един от най-значимите трудове и всички родители, достойни да се наричат такива, трябва да я прочетат“.

Continue Reading
Advertisement