Connect with us

Lifestyle

Въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън

Avatar

Публикувано

на

D r Tihomir Mustakov

снимкa: PR

По време на дискусия, организирана от Philips Bulgaria, стана ясно, че София е сред най-рисковите за здравето градове в Европа заради замърсяването с фини прахови частици

Philips Bulgaria събра водещи експерти и журналисти на специална дискусия за замърсяването на въздуха – един от най-сериозните и наболели проблеми, които касаят човешкото здраве в глобален мащаб. В нея се включиха алергологът и педиатър д-р Тихомир Мустаков, доц. инж. Детелин Марков – изследовател в Ценър за изследване на микроклимата, енергията и околната среда при ТУ-София, и Илияна Гарчева – маркетинг мениджър на Philips. По време на дискусията бе обсъдена нуждата от целенасочени усилия за опазване на човешкото здраве и околната среда в дългосрочен план.

Доц. инж. Детелин Марков представи информация за критичното замърсяване на въздуха в България, данни, свързани с параметрите и състава, както и въздействието му върху човека. Д-р Тихомир Мустаков подчерта, че причина за нарастване на респираторните заболявания и алергии у нас, особено при децата, е мръсният въздух у дома. Илияна Гарчева от Philips обобщи, че София е един от най-замърсените градове в Европа, което води до сериозни рискове за здравето и прави нуждата от превенция изключително голяма.

Според данни на Световната здравна организация въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън, защото зависи от редица фактори – замърсителите и алергените в затворените пространства, полен, фини прахови частици, мухъл, животинска козина.

Advertisement

В рамките на събитието бе представено едно от достъпните решения на проблема със замърсения въздух в затворени пространства – Philips Combi 2в1: пречиствател и овлажнител за въздух. Уредът има функцията да пречиства до 99.9% от бактериите, вирусите, фините прахови частици, алергени, газове и миризми, благодарение на немската система за пречистване на въздуха с ХЕПА филтър и филтър с активен въглен. Повече факти за чистотата на въздуха и пълна информация за новата продуктова категория на Philips за грижа за здравето, можете да научите на http://www.philips.bg/c-m-ho/air-purifier-and-air-humidifier .

Continue Reading
Advertisement