Connect with us

Кино

Възражение по съвест

Avatar

Публикувано

на

„Възражение по съвест“ е друг филм от „Киномания“ 2016, който не бива да пропускате.

Филмът е режисиран от Мел Гибсън и разказва забележителната истинска история на Дезмънд Дос, който по време на едно от най-кървавите сражения във Втората световна война – битката при Окинава – спасява 75 души без да носи оръжие и без да произведе нито един изстрел. Той е единственият американски войник в тази война, който се бие на фронтовата линия без оръжие, тъй като вярва, че дори и войната да е оправдана, убиването е грешно според Божиите повели. Дос е първият отказал се по съвест боец, отличен с медал за храброст.

Доколко лесно е да отстояваш принципите си? Идва ли момент, в който решаваш, че е по-добре да си като другите? Кое е по-важно – свободата или самоуважението? Това са само част от въпросите, чиито отговори търси Мел Гибсън в своя нов филм.

„Когато чух историята на Дезмънд Дос, бях поразен от степента на неговата жертвоготовност. Ето един човек, който по най-чист, неегоистичен начин, сякаш почти несъзнателно, продължава да рискува живота си, за да спаси бойните си другари. Дезмънд е бил напълно обикновен човек, извършил необикновени неща. Когато избухва войната и връстниците му се втурват да се записват като доброволци, Дос се сблъсква със затруднение – той също иска да е на фронта, но насилието е в противоречие с неговите религиозни и морални ценности. В днешния филмов пейзаж, преситен от измислени „супергерои”, реших че е време да отдадем почит на един истински герой. Андрю Гарфийлд напълно се вживя в ролята и улови същността на Дезмънд Дос, а поддържащите актьори не му отстъпваха, коментира Мел Гибсън.”

Continue Reading
Advertisement