Connect with us

Култура

Вяра, надежда и любов в „Разкази за Коледа“ на О’Хенри

Avatar

Публикувано

на

razkazi za koleda cover

razkazi_za_koleda_coverИзлезе богато илюстриран сборник „Разкази за Коледа“ (ИК „Изток-Запад“) на О’Хенри. Малката луксозна книжка съдържа три разказа, посветени на светлата Коледна вечер, които стоплят сърцата и връщат вярата в доброто. Тя е прекрасен подарък за наближаващите празници.

О’Хенри е литературният псевдоним на американския писател Уилям Сидни Портър. Известен като майстор на късия разказ, О’Хенри е роден в лекарско семейство в Грийнсбъро, Северна Каролина, през 1862 г. Майка му умира от туберкулоза, когато е едва на три години. Малкият Уилям е отгледан от леля си. Едва 19-годишен, се дипломира като фармацевт. Работил е какво ли не, докато живее в Тексас: кравар, готвач, пощальон, фармацевт, журналист. В Остин среща съпругата си Етъл Естес. Първородният им син умира от туберкулоза през 1888 г., а година по-късно се ражда дъщеря им Маргарет. В Остин, където работи като касиер в банка, Портър е обвинен в злоупотреба. За да избегне съдебния процес, бяга в Хондурас. Престоят му в Латинска Америка го вдъхновява за написването на разкази и фейлетони, в един от които за първи път въвежда израза „бананова република“.

Писателят разбира, че съпругата му е на смъртно легло и решава да се върне в родината. Скоро след завръщането му Етъл умира, а О’Хенри е осъден на пет години затвор. В затвора той работи като фармацевт и пише разкази, приходите от които използва за издръжката на Маргарет. Там измисля и псевдонима си, с който става знаменит. Освободен е предсрочно след три години. През 1902 г. се мести в Ню Йорк, където сътрудничи на много вестници и списания и го застига голямата популярност. Жени се за ученическата си любов, но се пристрастява към алкохола. Това е причината тя да го напусне. Последните си дни прекарва в самота в беден хотел. Умира през 1910 г. от цироза и диабет.

О’Хенри е автор на стотици разкази, изпълнени с мъдрост, тъга и много любов към ближния. Разнообразни сюжети, завладяващ хумор, лаконичен и точен израз, ярки образи на героите – това са само малка част от достойнствата на творчеството на Уилям Сидни Портър. Неговите герои са обикновените американци: чиновници, сервитьорки, работници, с тяхната човешка борба за щастие, за което той разказва с много любов и разбиране. Може би затова разказите на американския писател вълнуват и до днес. Оригиналните идеи, оптимизмът и човеколюбието в тях ги правят непреходни и любими за милиони хора. Неслучайно О’Хенри е един от най-четените автори през ХХ век.

Сборникът „Разкази за Коледа“ включва три от най-известните разкази на О’Хенри: „Хиляда долара“, „Даровете на влъхвите“ и „Последният лист“. Силата на любовта, готовността за саможертва и доброто, което всеки носи у себе си, са основна тема в малката луксозна книжка – разказите стоплят душата, дарявайки читателя с вяра, любов и надежда в навечерието на светлите коледни празници. Изданието е цветно, богато илюстрирано от Деница Трифонова, която е и художник на корицата. „Разкази за Коледа“ ще трогнат всеки, дори да е загубил вяра в доброто; те са светъл лъч, който ще огрее идния празник и ще помогне на всички ни да повярваме в чудото на любовта.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement