Connect with us

Lifestyle

„В джаза! – портрети от сценатa“ – фотографска изложба на Калин Руйчев

Avatar

Публикувано

на

“Правенето на любов, ако е искрено, е едно от най-хубавите неща, които Сатаната е сложил в ябълката, която е дал на змията, за да я даде на Ева. Най-хубавото обаче е правенето на джаз. “ Кърт ВОНЕГЪТ

 

“Джаз!” е обяснение в любов. Класически черно-бели портрети, запечатани върху класическия “лайка формат”, 35мм филм. Изпълнители, които пишат историята на джаза.  Чик Кърия, Бети Картър, Пако де Лусия и Джон Скофилд, Еди Харис, Джон Маклафлин…  Кадри, уловени по време на концерти през 90-те, в първите години след като “джаз” престава да е в списъка със забранени думи в България.

“Хората ги посещаваха еуфорично. Големият свят дойде при нас. Гледахме го като деца – с големи ококорени очи… да гледаш на живо такива изпълнители за нас до скоро бе само мечта.”

Съживени от архивите, фотографиите на Калин Руйчев събират в едно любовта му към филмовата фотография, портрета и джаза.

Advertisement

“Любовта ми към музиката и фотографията някак логично ме отведе до работата за музикалните издания у нас по това време. В продължение на години имах шанса да снимам и слушам забележителни музиканти от първия ред или “от оркестрината”, както се казва. Беше невероятно! С голямо удоволствие изтупах от прахоляка на архива няколко кадъра от чудесните концерти от това време,  които да споделя с любителите на музиката и фотографията.”

За автора:  Калин Руйчев е роден в София през 1968 година. Внук на двама фотографи, от дете с интерес наблюдава техните професионални занимания и някак логично и неусетно сам започва да снима.  От 1991 година  работи за различни периодични български издания: вестник „Ритъм“, списанията „Егоист“, „Метрополис“, „Ева“.

В последните години работи на свободна практика и сътрудничи на различни издания, сред които „Ева“, „Амика“, „Харпарс базар“ и др.

 

Откриването на изложбата ще бъде на 8 септември (вторник) от 19.00 часа в присъствието на автора.

Advertisement

Изложбата може да видите до 6 октомври в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.

Повече фотографии може да намерите на: http://www.photosynthesis.bg/

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/635260359843774/

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]unnamed[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement