Connect with us

Общество

“Госпожица Юлия” на Аугуст Стриндберг с премиера на сцена „Дерида“

Avatar

Публикувано

на

Хореографът Живко Желязков отново провокира зрителя, като   размива границите между театър и танц

На 16 и 17 ноември от 19:30 часа  в Derida Dance Center ще бъде представена премиерата на „Госпожица Юлия” – физически спектакъл-дисекция  на образа от едноименната пиеса на Стриндберг. Разкъсващ вътрешен диалог между същността и модела, вроденото и придобитото, в непрекъснато търсене на възможност за съществуване.

Концепцията и режисурата са на Живко Желязков, избран тази година от 40-членно международно жури за един от топ 20-те хореографи на Европа, към мащабната платформа „Aerowaves-dance across Europe”.

“Госпожица Юлия” е огромно предизвикателство за тримата изпълнители Марион Дърова, Васил Зелямов и Гергана Илиева, които умело съчетават движение и текст като изразни средства в изграждане на сложния образ от едноименната пиеса.

Звуковата среда в представлението е другият важен компонент, създаден от композитора Иван Шопов.

Advertisement

Тази година е една от най-успешните за Derida Dance Center. Танцови представления, продуцирани от организацията, успяха да пробият на сцени във Ванкувър, Йерусалим, Будапеща, Тел Авив, Пекин. В партньорство със Столична община и Европейската комисия, софийската организация успя да домакинства едно от най-значимите събития в света на съвременния танц – фестивала “Spring Forward” на платформа “Aerowaves- dance across Europe”. Това е и събитието, което донесе наградата за ярки постижения в сферата на културата на София в категория “танц”.

Онлайн билети с намаление могат да бъдат закупени от http://bit.ly/Miss-J-premiere

Представленията, които предстои да бъдат показани на сцена “Дерида”, са:

  • 16 и 17 ноември- „Госпожица Юлия“ (премиера)
  • 14 декември – „Госпожица Юлия“
  • 15 и 16 декември – „ТриЗависим“ (три танцови миниатюри от трима автори – Галина Борисова, Стефани Ханджийска и Жана Пенчева.

Derida Dance Center се намира в бившата шоколадова фабрика, на бул. Сливница 245, в близост до “Лъвов мост”.