Connect with us

Общество

Гражданско жури с тема “Методи за приобщаване на река Марица”

Avatar

Публикувано

на

Гражданско жури с тема “Методи за приобщаване на река Марица” ще се проведе на 27-ми септември от 12:30 ч. до 16:30 ч. на Плажът на Марица (адрес: бул. Марица 104, гр. Пловдив).

Обсъждането има за цел дискутиране на добри практики и възможности за приобщаване на река Марица, както и предлагане на идеи и препоръки за бъдещото развитие на реката. Гражданското жури е проект на Фондация „Бауерзакс“ и е част от програмата на тазгодишното издание на ONE ARCHITECTURE WEEK – ежегоден международен фестивал за архитектура, чието следващо издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

Отправяме покана към всеки, които се интересува от темата и приобщаването на река Марица да се включи в гражданското жури. Заявка за участие може да направите тук – http://votx.org/citizens-jury/
На 21 септември ще бъдат избрани на произволен принцип 12 граждани, които да участват в състава на “гражданското жури”.

Какво е „гражданско жури”?

“Гражданското жури” е механизъм предоставящ възможност на гражданите да изразят мнение и оформят колективни препоръки. Методът „гражданско жури” е динамичен, позволява получаването на разнородна информация и е интерактивен. Предоставя възможност на участниците да разбият проблема на отделни части, да ги анализират и да формират подробен анализ на конкретните въпроси.

Advertisement

Кой може да вземе участие?

„Гражданското жури” е в състав от 12 души, избрани на доброволен и произволен принцип и представляващи различни социални прослойки и възрастови групи. Всеки желаещ може да го направи тук

Как протича едно подобно заседание?

Провеждането на заседанията протича в рамките на 4 часа. Журито има достъп до информация засягаща всички страни на въпроса. Тя се състои от предистория и общи данни по темата, както и изслушване на „свидетели”, които са специалисти в своята област, представящи различни гледни точки. „Журито” има право да отправя въпроси към „свидетелите”. В края на заседанието, журито излиза с „решение”. Журито може да формулира една или няколко препоръки. Изготвените препоръки се използват за оформянето на доклад.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement