Connect with us

Култура

„Грозните патенца“: да устоиш и да продължиш

Avatar

Публикувано

на

Groznite patenca cover

Френският учен Борис Сирюлник в детството си остава сирак и дълго време е подхвърлян между приемни семейства и различни институции. Но днес е известен в цял свят с книгата си „Грозните патенца“, посветена на наранените деца, на малчуганите, жертви на насилие. ИК „Изток-Запад“ ви предлага неговия обобщен опит натрупан след многобройни изследвания, пътувания, международни срещи и работа с жертвите на насилие.

 Борис Сирюлник е световноизвестен не само с научната си работа, но и с активната си позиция, с яркото си медийно присъствие и с многобройните си книги, адресирани към широка читателска публика.

Роден през 1939 г. във Франция, детството му е разбито от войната, родителите му са депортирани от нацистите, самият той оцелява по чудо. След това малкият Борис е подхвърлян между различни институции и приемни семейства. Въпреки преживяното Сирюлник намира път напред, завършва медицина и специализира в различни области на психиатрията, работи като невропсихиатър, психолог и психоаналитик. Проявява интерес към науката за поведението на животинските видове в естествената им среда. Днес е известен изследовател и авторитетен преподавател в Тулонския университет.

Основната теория на Сирюлник е за способността да устоиш на удара и да възобновиш развитието си в променени условия. Книгата му „Грозните патенца“ е изцяло посветена на малчуганите, жертви на насилие. Авторът обобщава не само опита от своите изследвания, но и този на други университетски преподаватели, лекари, социолози, психолози и възпитатели.

Според Сирюлник най-важно е да се намери изход, за да се преодолее кризата и тези деца да се научат да живеят по друг начин. Същественото не е да се изброяват травмите, а да се открие път за тяхното преодоляване. Френският учен дава пример с грозното патенце, което се превръща в красив лебед. Но това да си лебед не е достатъчно, нужно е да се пребориш с униженията от миналото и да продължиш напред в променените условия. Защото понякога дори да си се освободил от насилниците, ти продължаваш да носиш спомена за тях. Възстановяването зависи от личния темперамент и от социалната подкрепа.

Advertisement

В „Грозните патенца“ специален раздел е посветен на структурата на агресията и пораженията, които тя нанася.

Преводът от френски е дело на Нина Венова, автор на корицата е Десислава Игнатова.

Continue Reading
Advertisement