Connect with us

Интервю

Гюлай Юксел: „Взаимодействието между артистите по света се увеличава. „

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Известната художничка от Република Турция – Гюлай Юксел идва отново в България в края на септември тази година. Тя ще бъде участник в арт пленера в рамките на седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври 2016, в „Двореца“ – Балчик. Това ще бъде второто и участие на „БезГраници“.
Гюлай Юксел завършва департамента по Изкуство и занаяти в Института по Образование в университета Гази в Турция през 1973 година. Има над 50 персонални изложби, от които пет са в Германия. Участия в многобройни национални и международни изложби. Две от нейните произведения са изложени в музея „Джеордже Енеску“ в Румъния, а шест други в Националния държавен музей на Република Македония. Нейни творби са собственост и на частни колекции в България, Румъния, САЩ, Канада, Германия, Франция и Финландия. Госпожа Юксел е член на асоциацията на Американските художници и скулптори (BRHD), Международната асоциация на артистите в областта на пластичните изкуства (UPSD) и на асоциацията за обучение по визуални изкуства (GORSED)

С художничката разговаря Румяна Тенева:

Какви са Вашите артистични планове?

Да се състезавам със себе си и да повишавам нивото на създаденото от мен изкуство, за да става по-добро. Да правя повече креативни творби.

Advertisement

Какво беше усещането по време на предходния форум „БезГраници“ през 2014 година и какви са вашите очаквания за Вашето второ участие през форума тази година?

Моят опит по време на предходно ми участие беше много задоволителен. Аз изпитах удоволствие от местата в които беше моя престой и които посетих. Беше прекрасно усещане да седя на трона на кралицата и да си представям как тя е чакала своя любим да дойде от морето. Гостоприемството, изграждането на нови приятелства и обмена на професионални мнения бяха изключително специални. Тази година нося в себе си надежда да срещна стари приятели, да се сприятеля с нови и да обогатя моя опит.

Харесвате ли да пътувате?

Обичам да пътувам!

Какви са вашите предпочитани арт техники и стил на рисуване?

Advertisement

Предпочитам фигуративен стил и да използвам определен брой от техниките които харесвам – акварел, акрил, масло, въглен, туш.

Какво е Вашето вдъхновение?

Вдъхновявам се от хората като цяло, от жените и техните емоционални вътрешни светове в частност.

Какво мислите за липсвата на граници в изкуството и в отношенията между хората на изкуството?

Хората не избират своята религия или националност при раждането си. Те не създават дискриминация между религиите, расите или границите по време на своето детство; те научават за тези концепции на по-късен етап от своя живот. Артистът заради своята природа и емоционалнo състояние има много различна перспектива и усещане относно отношенията между хората и света. Границите, религиите и расите губят своята важност от тази переспектива. Езикът за общуване в света в сферата на изящните
изкуства и между артистите е един и същ.

Advertisement

Има ли връзка между Вашето изкуство и родното Ви място?

Няма отражение в моето изкуство от емоционалните светове на жените от моята страна. Мисля, че много жeни по света имат подобни проблеми и чувства. Аз открих, че има вариации в мюсюлманската общност, но не изразявам това в моите картини…

Какво позитивно може да се направи от артистите чрез тяхното изкуство във връзка със сложната и интензивна политическа ситуация в света в момента?

Взаимодействието между артистите по света се увеличава. Според мен подобни събития като „БезГраници“ са много добър пример за бунт и позиция срещу текущата политическа бъркотия по света.

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик.Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и
традиционната конференция в рамките на форума.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement