Connect with us

Култура

Давид Фоенкинос разказва историята на „Шарлот“

Avatar

Публикувано

на

Cover Sharlot

На 17 август излиза романът, за който през 2014 година Давид Фоенкинос печели последователно две от най-престижните отличия на Франция: „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите.

Написан в свободен стих, „Шарлот“ (ИК „Колибри“, превод: Анна Ватева, 232 стр., цена: 14 лв.) пресъздава трагичната участ на немската еврейка Шарлот Соломон с подкупваща искреност и дълбочина. Смаян от историята на художничката, Давид Фоенкинос търси верния тон и форма на тази биографична творба в течение на осем години. Писателят определя срещата си с изкуството на младата жена като откровение и се надява един ден историята да бъде адаптирана за големия екран.

Шарлот Соломон е родена в Берлин и е известна като създател на автобиографичната серия от картини „Живот? Или Театър?“, която се състои от 769 самостоятелни работи, рисувани с гваш между 1941 и 1943 г. в Южна Франция, където художничката се е укривала от нацистите. След окупацията на Ница тя е арестувана и депортирана в Аушвиц, а там е убита почти незабавно, бременна с първото си дете.

Роден преди 40 години, Давид Фоенкинос е носител на десетки престижни отличия, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. През 2014 г. „Колибри” издаде елегантния бестселър „Деликатност”, един от най-награждаваните и обичани романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос спечели награда „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите за своя тринайсети роман – „Шарлот”. Наскоро излезе на български и съзерцателната семейна драма „Спомените”.

Очаквайте Давид Фоенкинос в България!

Advertisement

На 20 август от 19.00 ч. започва срещата с читатели във Френския културен институт в София, а на 23 август от 17.00 ч. големият френски писател ще се срещне с публиката във Варна в книжарница Сиела – Фестивален и конгресен център. Давид Фоенкинос е специален гост на 23-тото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” в морската столица.

Continue Reading
Advertisement