Connect with us

Кино

„Дамасцена“: Филмът за българската мечта по кината от 3 ноември

Avatar

Публикувано

на

damascena media 1200

Сюжетът във филма е създаден по истинска история. Продукцията е най-мащабната, снимана у нас през последните 25 години и е финансирана изцяло с частни средства. Героят е обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Сюжетът проследява пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години.

„Дамасцена“ тръгва по кината в страната от 3 ноември.

Филмът ще има две премиери. Първата на 29 октомври в Операта на гр. Стара Загора като жест на хората от региона, участвали и подпомогнали продукцията. Втората е в гр. София на 30 октомври в кино Люмиер- Лидл(НДК).

„Това е филм за живота ни, за мечтите ни през последните десетилетия. Когато правeхме филма, връщах лентата на живота си – какво съм направил аз, как съм живял, кога съм успял? , споделя режисьорът Тодор Анастасов.

„Трейлърът на един филм е като любов от пръв поглед – уж всичко ти е непознато, а всъщност сякаш си спомняш нещо, което отдавна си знаел; уж сега се запознавате, но вече си убеден, че няма как да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си готов да поемеш риска да познаеш докрай нещо, някого, себе си”, споделя поетесата Мария Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент, и като сценарист.

Историята на Течо започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива „своето“ място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място. Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?

Advertisement

 „В продължение на два часа зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България“, казва Мария Лалева.

Снимачният процес на филма „ Дамaсцена“ продължава почти една година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър „София“), са основните актьори във филма. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др.

Снимачният процес протича в четирите различни сезона, а филмова къща „Дамасцена“ ангажира за масовите сцени общо около 1 300 души. Това превръща филма в една от най-мащабните ленти, снимани у нас през последните 25 години. Оператор е Христо Генков.

Continue Reading
Advertisement