Connect with us

Lifestyle

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за престижната награда „За жените в науката“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Кандидатурите ще бъдат приемани онлайн дори и без подпис на научен ръководител или печат от съответната научна институция

Новият срок за кандидатстване за 10-ото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е до 31 май 2020 г. По този начин жените учени в България имат още 1 месец, за да се включат в надпреварата за 3 награди от 5000 евро всяка. Решението за удължаване на срока е взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и L’Oréal България, поради продължаващото извънредно положение в страната. По същата причина кандидатурите за конкурса ще бъдат приемани и без подпис от научен ръководител или печат на съответната научна институция, като кандидатите са призовавани да подават документите си само онлайн.

„За жените в науката“ е сред най-престижните научни конкурси в България, който тази година отбелязва своята 10-а годишнина. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 24 българки с общ фонд над 100 000 евро.

За стипендиантската програма за 2019-2020 г. могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой авторски научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Advertisement

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите могат да изпратят своите документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 май 2020 г. 

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти. Победителките за 2020 г. ще бъдат обявени на официална церемония, на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement