Connect with us

Култура

Да пребориш вътрешните си демони

Avatar

Публикувано

на

dobro momiche losho momiche cover

Мрак и светлина са вкопчени в ожесточена битка за душата на 15-годишната Ани, която се опитва да загърби миналото, но настоящето не й позволява да продължи напред. Дебютният роман „Добро момиче, лошо момиче” (ИК „Сиела”) от писателката Али Ланд е вдъхновен от „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг и „Фабрика за буболечки” от Иън Банкс, а мнозина го сравняват с хитовия „Момичето от влака” на Паула Хоукинс.

Ани е на 15 години. Майка й е медицинска сестра и закоравяла серийна убийца, която отвлича, изтезава и убива децата на своите пациентки. Успоредно с това тормози и дъщеря си. Единственият свидетел на нейните жестокости е самата Ани, която може да сложи край на целия този ужас, стига да посмее да предаде майка си в полицията. И тя го прави. Това преобръща живота й напълно и Ани се опитва да започне нов живот в приемното семейство на отзивчивия психолог и експерт по травми Майк, неговата „слаба и отнесена” съпруга Саския и невъзпитаната им злонамерена дъщеря Фиби. Кошмарите на Ани обаче не изчезват. Ще успее ли 15-годишното момиче да зарови надълбоко тежките спомени от миналото? Ще тръгне ли по стъпките на майка си, или ще се освободи завинаги от нея? Героинята на Али Ланд е изправена пред трудната задача да избере каква ще бъде през остатъка от живота си – добро момиче или лошо момиче. Тормозът, на който е подложена от съученичките си в новото училище далеч не й помага, а мрачните тайни, които не смее да сподели с никого допълнително утежняват ситуацията.

Романът „Добро момиче, лошо момиче” е дебютен за британката Али Ланд, която е работила повече от 10 години като медицинска сестра по психично здраве на деца и подрастващи в Англия и Австралия. Теми като психопатията, домашното насилие, агресията при тийнейджърите, както и нефункционалното съвременно семейство са широко застъпени в романа, като историята се базира на дългогодишния опит на Ланд.

Смразяващият трилър на Али Ланд вече е издаден в повече от 20 държави и е сравняван с утвърдили се през последните години бестселъри като „Момичето от влака” на Паула Хоукинс. Британката Клеър Макинтош, която през 2016 г. спечели най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel за дебютния си роман „Оставих те да си отидеш”, определя „Добро момиче, лошо момиче” като „оригинален и завладяващ… Сензационен дебют”. Книгата на Ланд е и най-продаваният дебютен роман с твърди корици в Обединеното кралство и още с излизането си на британския пазар влезе в Топ 10 за най-продавани книги на „Сънди таймс”.

Преводач от английски е Коста Сивов. Автор на корицата на българското издание на „Добро момиче, лошо момиче” е Живко Петров.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement