Connect with us

Tехнологии

Демонстрации на мини водородни коли пред НДК

Avatar

Публикувано

на

Technokrati 2 photo Anastas Chobanov

снимка: Атанас Чобанов

Образователен център „Технократи“ ще представи мини водородни коли на деца и младежи на 27-ми и 28-ми май пред НДК. Събитието е част от първия по рода си у нас Hydrogen Summit – Срещата на високо равнище по въпросите на водорода в Централна и Източна Европа, за който директно от Брюксел пристигат два автомобила, задвижвани от водород за свободен тест драйв в столицата.

На изложението пред НДК „Технократи” ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните ѝ водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Eкип от обучители ще водят демонстрацията и ще напътстват децата като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият и ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.

Събитието ще се проведе на 27-ми и 28-ми май от 11 ч. до 17 ч. пред НДК, пл. „Баба Неделя“, с вход свободен, а на 1-ви юни на пл. “Народно събрание” /пред БАН/ от 10 ч. до 17 ч.

Hydrogen event Poster

Децата в Благоевград и Стара Загора ще имат възможността да направят същите експерименти на 30-ти и 31-ви май.

Advertisement

Hydrogen Summit е организиран от Съвместното предприятие “Горивни клетки и водород“ заедно с Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Българската академия на науките, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката и Столична община.

На официалното откриване на 27-ми май от 11 ч., участие ще вземат представители на Европейския парламент и учени, сред които г-н Петър Курумбашев, член на ЕП, г-н Ангел Попов, Министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите, проф. Евелина Славчева, директор на ИЕЕС – БАН, проф. Костадин Костадинов от Министерство на Образованието и науката. Специален гост е и г-н Барт Биебуюк, изпълнителен директор на Съвместното предприятие “Горивни клетки и водород”.

Continue Reading
Advertisement