Connect with us

Култура

Джулиън Хамилтън открива фестивалът „Етюди и приятели“

Avatar

Публикувано

на

Julyen Hamilton 2014

снимка: ПР

Фестивалът „Етюди и приятели“ ще се проведе от 16 до 27 юни на три основни локации: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и Галерия „Етюд“. Всички представления са начален час 20:00 ч.

Билети могат да се закупят от местата, на които се провеждат събитията. За представленията в галерия „Етюд“ е нужна предварителна резервация на  etudgallery@gmail.com

Всяка година фестивалът „Етюди и приятели“ включва в своята програма разнообразие от различни жанрове и артистични подходи. Задължителен елемент е присъствието както на чуждестранни гости, така и български хореографи и изпълнители, които не живеят в България и рядко представят своята работа тук.

Третото издание на фестивала ще започне с премиерата на Magnolia аnd Strangers на 16 юни от 20 ч. в Дерида денс център.

Advertisement

Спектакълът е сътрудничество между хореографа, танцьор, поет, преподавател и музикант Джулиън Хамилтън и младата българска изпълнителка Деница Дикова. Повече от 40 години Джулиън Хамилтън създава и представя своите работи по света. Роден в Англия,  учи в Лондон през 70-те години на XX в. – времето на радикални експерименти. От тогава до сега той се превръща в представител на иновативните сценични изкуства. Творческата му работа е предимно импровизирана. Композира внезапно и едновременно с текстове, които съпътстват неговите представления. За него е естествено да съчетава дългогодишната си практика на писане, с уменията си за танцуване. Неговият лейбъл BLUEDOG PUBLISHING.net продуцира видеоклипове с проектите му на DVD, компактдис-кове и печат. Тази година Джулиън Хамилтън издаде албумът с поезия “Jack Gets Out of Prison” заедно с басиста Wilbert de Joode. Това е първото гостуване на Джулиан в България.

Деница Дикова в момента е живее в Барселона. След дипломирането си в Нов Български Университет, тя продължава обучението си с Изабел Шад, Джулиън Хамилтън, Нанси Старк Смит, Беноа Лашамбър и Кристи Симсън. Съосновател е на Гараж Колектив, платформа на независими артисти. Деница работи още като фотограф на танцови събития и развива свой собствен фотографски и видео почерк.

Още два дни от програмата на фестивала са изцяло премиерни.

An Interview with the Soul e първа среща от цикъла „Драматизирайки интимността“: работа в процес, с автор Юлияна Сайска. Представянето пред публика ще бъде на 18 юни (понеделник) в галерия Етюд от 20 ч. Представлението е по текстове на Бонавентура „За тялото и душата“, из „ Изповеди“ на Св. Августин и из „ Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас.

Концертна вечер с кратки хореографии (26 юни, 20 ч., ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс) продължава традицията, създадена през деветгодишното съществуване на танцовите концерти, предшестващи фестивала „Етюди и приятели“. В една единствена вечер ще бъдат представени миниатюри и кратки откъси от съвсем нови произведения. В програмата са включени: MOONLIGHT – работа в процес на Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас; Split с хореографи Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко” по идея на Галина Борисова, Maternità на Антония Докева, Beginnings – работа в процес на Цвета Касабова и Ани Колиер и приятели с: „Костюм ТАНГО в три части” в изпълнение на Мария Гезенчова, „БАЛЕРИНА палци Шопен” в изпълнение на Веса Тонова, „Започнато и може би завършено” в изпълнение на Ани Колиер.

Advertisement

Същата вечер ще бъде връчена и наградата The Collier Award. Наградата се дава от Ани Колиер и съпруга ѝ Нейтън Колиер, които живеят в САЩ и подпомагат българското изкуство над десетилетие чрез Фондация „Етюд“ и галерия „Етюд“. Наградата е с парична стойност от 3000 лв. и се присъжда на артисти от различни сфери на изкуството. Тази година тя ще бъде връчена за втори път.

Програмата на фестивала включва още своеобразен шоукейс от някои от най-интересните заглавия, чиито премиери са били през 2017 г. като: „Мадам Кифлá“ с автор Мирослава Захова (22 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Историята на вчерашния ден“ по идея на Галина Борисова (24 юни, 20 ч., Галерия „Етюд“), „Гилгамеш“ на Елена Панайотова (25 юни, 20 ч., ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс) и SHAMEBOX с автори Ива Свещарова и Вили Прагер.

Тази година три от фестивалните дни са съсредоточени върху някои особено интересни срещи в галерия „Етюд“ с вход свободен. На 17 юни от 18:30 ч. ще бъде прожекцията на документален запис и разговор с балерината Пенка Енчева, директор на балет „Арабеск” от 1972 г. до 1974 г. На 19 юни (18:30 ч.) предстои откриването на фотографската изложба на Ани КолиерКуба Антарктида Танц и още“. На следващия ден (20 юни, 18:30 ч.) ще се проведе разговорът с известната българска писателка Емилия Дворянова за най-новата ѝ книга „Мир вам“.

Третото издание на фестивала „Етюди и приятели“ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Етюд“, в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и галерия „Етюд“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement