Connect with us

Култура

„Дивашка жътва”: канибали, геополитика и един богат наследник

Avatar

Публикувано

на

На 21 ноември 1961 г. 23-годишният син на американския губернатор Нелсън Рокфелер, Майкъл Рокфелер изчезва край бреговете на югозападна Нова Гвинея, където събира експонати за „Музея на примитивното изкуство” в Ню Йорк. След като не е открит от масовото издирване, се появяват слухове, че е убит и изяден от местните асмати – племе на воини, чиято комплексна култура е изградена върху свещено реципрочно насилие, лов на глави и ритуален канибализъм. Сензацията бързо достига до първите страници на пресата, но сложната геополотическа ситуация (колониални спорове между Холандия и Индонезия) налага семейството яростно да отрича пикантната версия и да твърди, че младият Рокфелер се е удавил.

Половин век по-късно журналистът и пътешественик Карл Хофман разкрива шокиращи нови доказателства, които най-накрая ни показват цялата удивителна история.

Следвайки стъпките на Майкъл, Хофман пътува до джунглите на Нова Гвинея, потапяйки се в свят на бивши ловци на глави и канибали, тайни духове и обичаи, за да опознае поколения от асматите. Чрез задълбочено изследване на архивите, той открива стотици страници на невиждани досега оригинални документи и намира живи свидетели, които желаят да говорят публично за първи път от 50 години насам.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″][/media-credit]

„Дивашка жътва” е едновременно хипнотизиращо криминале и очарователен портрет на сблъсъка между две култури, което води до смъртта на един от най-богатите и влиятелни наследници на Америка. Неслучайно вече е бестселър в САЩ, Германия, Холандия и Франция и тепърва ще излезе в Бразилия, Япония, Южна Корея и др.

Българският превод е дело на журналиста и филмов режисьор Йордан Тодоров, a оригиналното име на книгата (Savage Harvest) е заемка от Любовен сонет XI на чилийския поет Пабло Неруда.

Advertisement

Книгата е дебют на новото издателство Ерове. Основано от семейството етнолози Тодор и Атанаска Станчеви, то е продължение на дългогодишните им усилия с „Международен фестивал на етнографския филм“ да популяризират културната антропология у нас. И чрез иновативни и интересни научно-популярни методи да развиват по-доброто познаване на другия и по-лесното разбиране на другостта.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″][/media-credit]

Освен тематични, усилията им са и естетически. Кръстено на двете най-специфични букви в българската азбука, Ерове ще издава книгите си само с български кирилски шрифт (рядкост в родното книгоиздаване, която осигурява значително по-красив, богат и четивен вид на текста).

Наред с безупречния превод, редакция и корекция, книгите на издателството ще са с авторски  корици, изработени от водещи илюстратори и графици у нас.

Художественото оформление на „Дивашка жътва“ е дело на Костадин Кокаланов и съчетава най-добрите традиции на книгопроизводството и модерните технологии. Той изработва концептуален дизайн, като в един символ визуализира голяма част от съдържанието на книгата и прави препратка към светогледа на асматите. Неговата рисунка е издълбана от дърво – основна суровина в Асмат, от която са направени артефактите привлекли Майкъл Рокфелер към обвитото в мистерии място. В книгата има и множество авторски илюстрации и графичен монограм. Целият процес може да бъде видян тук –

Advertisement

 

„Дивашка жътва“ може да бъде закупена ексклузивно на „Пролетен базар на книгата“ в НДК до 29 май и ще е в добрите книжарници в България от 30 май.

Следващите проекти на Ерове са две класически етнографски изследвания на Маргарет Мийд, оставила огромна диря в полето на хуманитарните и социални науки в световен мащаб.

–––––––––––––––-

Карл Хофман (р. 1960) е американски журналист и писател, чиято работа го отвежда до повече от 70 страни по целия свят, като в последните години се фокусира върху изследването на туземни култури в Борнео и Нова Гвинея. Предишната му книга „The Lunatic Express”, във връзка, с която авторът пътува над 60 хиляди километра с най-опасните транспорти на планентата, е определена от „Wall Street Journal” като една от 10-те най-добри книги за 2010 г. Карл Хофман е сътрудник на издания като „National Geographic Travel” и „Wired“, като често списва публикации и за „Smithsonian“, „National Geographic Adventure“ и др.

Advertisement

–––––––––––––––-

Йордан Тодоров е режисьор на документални филми и журналист, базиран в Берлин. Той е автор на лентите “Бетонни фараони” (2010) и “Татко снима мръсни филми” (2011), които заснема за HBO и ZDF/Arte. В последните няколко месеца работи върху документален филм за емблематичния фотограф Уил Макбрайд, както и върху книгата на Карл Хофман, чийто превод държите в ръцете си.

–––––––––––––––-

Костадин Кокаланов е човекът зад художественото оформление на „Дивашка жътва”. Фокусът на работата му е дизайн на лога, графична идентичност и страстта му към калиграфията. Освен по настоящата книга, в  момента работи по още няколко самостоятелни проекта, свързани с дизайн.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement