Connect with us

Lifestyle

Дигиталните портфейли стимулират ръста на безкешовите плащания в България

Avatar

Публикувано

на

phyre stats POS terminals

До преди 5 години българинът плащаше най-често с карта за вещи с по-голяма стойност като черна и бяла техника. През миналата година фокусът ясно се измества върху по-малки по стойност ежедневни разплащания, сочат данни на българския дигитален портфейл phyre.

Основна причина за по-честа употреба на картови и мобилни разплащания от потребителите е все по-широкото приемане на този вид трансакции от страна на търговците. Данните показват, че броят на безконтактните ПОС терминали у нас се е увеличил почти двойно от 2015 година насам като вече надвишава 138 000, a тенденцията е до края на годината всички терминали да приемат безконтактни и мобилни плащания.  

Друг фактор, който спомага за значителния ръст на безкешовите трансакции, е бързото навлизане на мобилните плащания у нас. Данните ясно сочат, че потребителите, които предпочитат да плащат директно с мобилния си телефон, правят по-малки и чести покупки. За първото тримесечие на 2019 година средната сума за безконтактно плащане с телефон в България е 21 лв., докато с карта е 29 лв, сочат данните на phyre. За сравнение – през 2016 година сме пазарували с карта за средно 33 лева.

Според проучване на Европейската Централна Банка, бързината е най-важният фактор при избора на метод на разплащане от страна на потребителите.  

Advertisement

phyre stats ATV contactless payment

“Преди няколко години плащахме с карта за продукти и услуги с по-висока стойност, а ежедневните покупки предпочитахме да заплатим в кеш. Днес наблюдаваме ясен обрат на тази тенденция и можем да твърдим, че безкешовите разплащания, дори и за дребни покупки, вече са част от ежедневието на българина. Факторите за това са няколко – трансакциите се извършват все по-бързо и лесно, плащаме по-големи суми без въвеждане на ПИН код, а навлизането на мобилните плащания ускорява допълнително този процес”, споделя Веселин Георгиев, маркетинг директор на phyre. 

Данните показват, че потребителите на дигитални портфейли правят най-много покупки в петък, което е повлияно от подготовката за пътуване и зареждане на гориво, както и посещенията на ресторанти и заведения с развлекателен характер. 

phyre stats Purchases

Най-често българите плащат с телефоните си, когато пазаруват в големи хранителни вериги, бензиностанции, заведения за хранене и малки квартални магазини.

payment

Прогнозата за растеж на мобилните плащания през тази година се затвърждава и от  очакваното навлизане на Apple Pay в страната ни. Това ще позволи и на притежателите на iOS устройства също да се разплащат безконтактно с телефоните си. Към момента потребителите на дигитални портфейли имат възможността да плащат само с телефони с операционна система Android.

Плащанията с дигитален портфейл позволяват на потребителите лесно да следят разходите си, да контролират парите си и най-вече да спестяват, докато пазаруват. Мобилните устройства ни дават голяма сигурност при пазаруване благодарение на т.нар. double factor authentication, която гарантира, че няма как някой да вземе телефона ни и да плати вместо нас.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement