Connect with us

Култура

Дипломатът Ромен Гари – по-малко познатото лице на големия френски ерудит

Avatar

Публикувано

на

Другото лице на видния френски писател Ромен Гари – това на дипломата, е разгледано обстойно в книгата „Ромен Гари и френската дипломатическа поща” със съставител Райна Карчева. В експертния състав на изданието, което е част от поредицата „Минало несвършено” на издателство „Сиела” и Института за изследване на близкото минало, са Цветан Тодоров, Георги Господинов, Момчил Методиев и др.

Годината е 1946. На първия си дипломатически пост като втори секретар в България пристига младият RG. По това време страната ни е победена и окупирана, а телеграмите и месечните и годишните доклади, които младшият дипломат изготвя, се простират подробно на стотици страници, често изпълнени с тъга.

Всъщност RG не е просто млад френски дипломат, участвал във Втората световна война като авиатор в Европа и Африка. RG е големият френски интелектуалец и любим на мнозина писател Ромен Гари, когото днес познаваме с романите „Сияние на жена”, „Лиричните клоуни”, нетипичния за стила му „Лейди Л.”, сборникът с разкази „Птиците идват да умрат в Перу” и др.

Изданието „Ромен Гари и френската дипломатическа поща” проследява описаните в архивите френско-български отношения в периода 1944–1947 г. Централно място в дипломатическата кореспонденция заемат именно телеграмите и месечните и годишните доклади на младия дипломат Ромен Гари.

Съставител на книгата е Райна Карчева, а в експертния състав срещаме имената на видния български философ, литературовед и лингвист Цветан Тодоров, писателят Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски и други изтъкнати специалисти.

Advertisement

Изданието излиза с подкрепата на Посолството на Франция в София.

Ромен Гари и френската дипломатическа поща” е част от документалната поредицата „Минало несвършено” на издателство „Сиела” и Института за изследване на близкото минало. Сред последните издания в поредицата са нашумелите „Държавна сигурност – предимство по наследство” на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева, двата тома на „Как се променят нещата” на проф. Ивайло Знеполски и др.

Continue Reading
Advertisement