Connect with us

Lifestyle

Добро здраве през зимата

Avatar

Публикувано

на

Photo wellness in winter

снимка: ПР

Безспорно зимата означава дълги, уютни нощи и допълнително време с любимите хора, но същевременно крие и повишен риск от заболявания поради намаленото излагане на слънчева светлина и непосредствената близост до болни от упорити вируси и грипове.

Естествено, тези периоди могат да бъдат кошмарни, но е напълно възможно разболяването да се избегне. TEMPUR® разказва за начина, по който сънят може да помогне за преборването  и дори предотвратяването на болестта.

ПОВИШЕН РИСК ОТ НАСТИНКИ

Всяка зима случаите на настинки и грип се увеличават главоломно, което означава хиляди хора да отсъстват от училище или работа заради кашлица, подсмърчане, хрема и възпалено гърло.

Advertisement

Пониженото количество слънчева светлина и нивата на ултравиолетова радиация през зимата, означават, че тялото ни не произвежда достатъчно количество витамин D. Този важен витамин ни помага да се борим с вирусите и инфекциите, а това може да обясни защо сме склонни по-често да се разболяваме през зимните месеци.

Топлите, пренаселени пространства, като автобуси, влакове и офиси, осигуряват перфектна среда за разпространението на вирусите и грипа от човек на човек.

ОПАСНОСТИ ПРИ ЗИМНИЯ ГРИП

Вирусите са нещо, което се случва изключително често, но зимният грип може да бъде далеч по-неприятно заболяване, понякога дори смъртоносно. Сигналите, че може да сте пипнали нещо повече от обичайна вирусна настинка, са:

  • Треска;
  • Болки в мускулите и ставите;
  • Главоболия;
  • Гадене;
  • Умора и слабост.

Някои хора са по-податливи на опасностите, които грипът крие, например, бебетата или малките деца, бременните и възрастните хора.

КАК СЪНЯТ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ БОЛЕСТТА?

Advertisement

За щастие, има начини да се справите с вирусите и грипа – и един от най-добрите е сънят.

Чрез него тялото се бори с инфекциите и се защитава от болестта като увеличава клетъчното производство и подсилва имунната система. Сънят ускорява и възстановителния процес, което обяснява защо недостатъчното му количество води до по-дълго време за оздравяване.

И така, ако искате по-бързо да се върнете към обичайната си форма, опитайте да увеличите времето за сън с около час всяка вечер, за да повишите шансовете си за бързо възстановяване. Придържането към добра практика, например, да си лягате по едно и също време всяка нощ, също ще помогне.

Формирането и спазването на подходящи навици за сън е ключов момент от превенцията на бъдещи заболявания – просто опитайте да не прекарвате целия ден в леглото, тъй като това може да има обратен ефект.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ВИРУСИТЕ?

Advertisement

Когато страдате от тежка настинка, няма много неща, които можете да направите, защото е нужно време. И все пак, не се отчайвайте, защото можете да вземете мерки, за да избегнете повторно разболяване.

Настинките и грипа лесно се разпространяват чрез пряк контакт с болни хора или със заразени повърхности. Затова е важно да миете ръцете си редовно, за да предотвратите разпространението на бактериите, особено когато кихнете или кашляте.

Колкото по-силни и здрави сте, толкова по-устойчиви ще бъдете срещу болестта. Уверете се, че менюто ви включва богата на витамини храна, с много плодове и зеленчуци и се опитайте да спортувате редовно, дори през зимата.

Друг вариант е да се ваксинирате – нещо, което много хора правят всяка година преди студения сезон. Обикновено вашият личен лекар или фармацевт може да ви постави ваксина.

Ако се притеснявате от симптомите на настинката или грипа, винаги търсете медицински съвет.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement