Connect with us

Lifestyle

Дубровник, пирати, крале и още съкровища по VIASAT HISTORY до края на май

Avatar

Публикувано

на

Снимка: Viasat

„Дубровник: Републиката“ разказва за дипломация, шпионаж и организация на държавата. Специалното завръщане на Д-р Уилис и „Разбойници, пирати и измамници“ в три поредни съботи точно в полунощ срещу неделя, от 20 май.

Очарователната Д-р Луси Уорсли разказва историята на „Моцарт в Лондон“ на 28 май, а Д-р Джанина Рамирес се заравя в „Личният живот на средновековните крале“ в три поредни епизода всеки вторник от 23 май.

Изглежда Viasat History ще приключи учебната година с канонада от впечатляващи документални поредици.

Всяка сряда до 7 юни продължава документалния сериал в 6 части на Хърватското радио и телевизия, „Дубровник: Република“. Заснет в много филмови и телевизионни продукции, Дубровник винаги е бил уникална кино локация. Документалният сериал предлага нов ъгъл, като поставя самия град в главната роля.

Advertisement

3-ти епизод | 17 май Трети епизод показва пленяващата сфера на взаимоотношенията с околния свят, като се фокусира върху славната му дипломация, както и върху по-малко известния факт, че Дубровник е бил един от важните европейски центрове на шпионажа през 16-ти и 17-ти век.

4-ти епизод | 24 май Озаглавен „Системата“, 4-ти епизод показва простотата и ефективността на организация в държавата Дубровник. Още половин хилядолетие по-рано, древните жители на Дубровник вече знаели, че общият интерес стои над личния, че свободата не трябва да се продава, дори за всички богатства на света и че култът към личността поставя в опасност всички тези постулати.

Във връзка с „Дубровник: Републиката“, фото-конкурс на Viasat History за интересна, важна или отличителна снимка, свързана с историята на града ви, събира кандидатури до 21 май на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG/

Междувременно, не пропускайте специалното завръщане на Д-р Сам Уилис и „Разбойници, пирати и измамници“, вдъхновено от предстоящата премиера на „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ по кината – в 3 поредни съботи точно в полунощ срещу неделя с начало 20 май.

Малко фигури в британската история са увалавяли въображението така, както престъпниците. От разбойници-джентълмени до авантюристични пирати и неуловими градски крадци и мошеници, дръзките приключения и колорита на тези хора извън закона ги правят анти-героите на тяхното време – богатите се боят от тях, бедните им се възхищават, а писатели и творци ги почитат.

Advertisement

В тази поредица в три части, историкът Д-р Сам Уилис пътува по широките пътища, морета и градски улици, за да изследва подземния свят на Британия от разбойници, пирати и измамници от 17-ти и 18-ти век. Д-р Уилис показва, че те далеч не са били аутсайдери, тъкмо напротив – те са деца на своето време. Във всеки епизод той се фокусира не просто върху различен вид хора извън закона, а върху епохата. Така сериалът се превръща в хронологичен портрет на променящото се лице на престъпността през 17-ти и 18-ти век.

снимка: PR

2-ри епизод | 27 май, полунощ, събота срещу неделя по Viasat History: Пирати! Д-р Сам Уилис се отправя в открито море в търсене на безразсъдно авантюристичните пирати от златната ера на пиратство в началото на 18 век и обяснява как те са станали най-търсени престъпници в света.

В неделя, 28 май, вижте любимката на Viasat History Д-р Люси Уорсли, която проследява забравената история на младия „Моцарт в Лондон“.

Бъдещият композитор пристига през 1764 г. в града, пълен с обещания за велико музикално бъдеще, когато е само на 8 години. Разказвайки историята на странните и неочаквани преживявания на Моцарт, Люси разкрива, че животът на малкото момче в големия град не е бил никак лесен. Високите изисквания за представленията в двореца, унижението да свири лековати мелодии на пиано в лондонска кръчма, почти фаталното заболяване и постоянните въпроси, които му задават по улиците, представляват прекалено голямо натоварване за едно дете.

Advertisement

Лондон, обаче, ще се окаже ключов, защото тъкмо тук младият Моцарт прави своя музикален пробив и разцъфтява от преждевременно развит изпълнител в талантлив нов композитор. Люси припомня, че на британска почва Моцарт пише първата си симфония и разкрива как преживяванията му тук го вдъхновяват огромните му постижения. Но онова, което трябва да му спечели френетични аплодисменти и най-голямо признание, завършва с подозрение, интриги и обвинение в измама…

Неделя, 28 май, 16:35 по Viasat History

От 23 май, всеки вторник в 22:00 часа, Д-р Джанина Рамирес се заравя в тайните на забележителни ръкописи, поръчани от крале, и изследва средновековния свят, който те разкриват в поредица от три едно-часови епизода, озаглавена: „Личният живот на средновековните крале“. Да видим!

Continue Reading
Advertisement