Connect with us

Интервю

Дъг Стюбър: „Творчеството никога не ми позволява да падна духом“

Avatar

Публикувано

на

DSC 0808

Дък Стюбер, снимка: PR

Американският художник Дъг Стюбър ще гостува в България в края на септември тази година. Той ще бъде участник в арт пленера в рамките на седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври 2016, в „Двореца“ – Балчик. Дъг Стюбър започва да рисува на десет годишна възраст при Пол Хейнър в Мемориял Арт Гелъри в Рочестър, щата Ню Йорк. По късно взима уроци при Лео Гаръл в Стокбридж, щата Масачузетс. Първите ми участия в арт събития започват от 1978 г. Последните му изложби включват Сеул, Гуанджу и Джеонджу в Южна Корея, Берлин (Германия), Варна (България), Скопие (Република Македония), Токио (Япония) и Пекин (Китай).
Стюбър се стреми да улови моментните емоции, да рафинира експресионизма до неговата най-полирана форма. По негови думи той се опитва да рисува без съзнателно мислене. Вярва, че на това ниво неговото изкуство достига до успехи. Веднъж естетическите и класическите норми са използвани в изкуството, както е и стремежа на повечето хора, а в други дни различни емоции излизат на бял свят. Той се стреми да покаже богатството на емоцията.

С художника разговаря Румяна Тенева:

Какви са Вашите бъдещи артистични планове?

Движа се в посока скулптура, но не знам за какъв период. Тази пренастройка ми дава удоволствие да почувствам следното: как се изрисува останалото обработено дърво от комплект- конструктор с блокови цветове, с органичен брой блокчета от дърво които да бъдат оцветени в определен цвят.

Advertisement

Вие сте били в България, какво харесвате в тази страна?

Да. Два пъти съм посещавал гр. Варна и двата пъти по линия на асоциация „Булгарика“, това се случи благодарение на моите приятели и колеги – художниците Марина и Николай Русеви. Моят син смята, че Варна е най-великия град в Европа. Отворени обятия, гостоприемство, традиционна трапеза и толкова много истории да бъдат чути или изказани.

Това е Вашето първо участие на форума „БезГраници“, какви очаквания имате?

Предполагам, заради многото творци участници от цял свят, това ще бъде фантастично събитие като никое друго, в което съм участвал в миналото. Ако един форум, симпозиум, арт колония, резидентска програма има над определен брой участници, това е нещо велико, така, че аз имам вълнения и трябва да се пазя да не се развълнувам прекалено.

Каква са Вашите предпочитани арт техники и стил на рисуване?

Advertisement

Аз съм един от последните представители на старата школа абстрактни експресионисти. Учил съм пр и двама от великите: Лео Гарел (роден 1917 г.) и Пол Хейнър (роден 1896 г.). Използвам различни техники, но след участието ми в арт колонията в Седър Парк през 2005 г, аз се опитвам да развивам техниката с „един изстрел“, позволяваща на емоциите в една определена минута, да бъдат водещи до довършването на творбата. Използвам намерени предмети, използвана боя от дома, парченца от природата за да
засиля моите картини.

Какво е Вашето вдъхновение?

Да разреша загадката на живота пълен с прекалено много емоции, чрез изкуството.

Какво мислите за липсата на граници в изкуството и в отношенията между хората на изкуството?

Хората трябва да взаимодействат с артистите колкото се може повече. Да открият какво кара артиста да се движи в определена посока и да се осмисли, и да се види това или онова нещо.

Advertisement

Има ли връзка между изкуството и Вашето родно място?

Да, моето изкуство е свързано с времето и мястото където живея. На брега има много кокосови палми, раковини, пясък и нежни зелени треви, те всичките намират място в моето изкуство и т.н. Аз съм привърженик на зелената идея и подкрепям екологията…

Какво позитивно може да бъде направено от творците с тяхното изкуство във връзка със сложната и интензивна политическа ситуация в света в този момент?

Аз обожавам големите кукли които се появиха през 60те години, които имаха ренесанс в ранните 90те. Различно количество на арт намеса може, но често ни спира това, ако те са прекалено разрушителни. Като сегментите на класическата музика, които можем да видим в Ютюб, където се възпроизвеждат цели движения, като се добавя един инструмент, по-креативно изкуство, като велосипеди или кинескопен екран може да ангажира вниманието към аудиторията, която не е запозната с изкуството с една почти перфектна „опаковка“.

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик.Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма
и традиционната конференция в рамките на форума.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement