Connect with us

Lifestyle

д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic: “Задължително ексфолиране, хидратация и слънцезащита”

Avatar

Публикувано

на

PSN 9290

снимка: ПР

Извънредното положение, което ни принуди да стоим повече от два месеца в къщи и завръщането към обичайния живот от една страна и затоплянето на времето от друга повлияват върху състоянието на кожата ни. Какви грижи да полагаме за нея след изолацията и на прага на лятото ще ни каже дерматологът от столичната клиника Jewel Skin д-р Бан Камуна.

През лятото топлината в комбинация с UVB и UVA лъчите уврежда и дехидратира кожата. Замърсената околната среда повишива активността на мастните жлези и води до разширени пори, запушаване с мазнини и бактерии, причинявайки акне, пъпки и петна по кожата. Това прави мазната кожа да изглежда по-мазна, а сухата кожа – груба и с петна.

Измиване: 

Заради топлото време, препоръчвам да се спрете на по-леки почистващии продукти.  За суха кожа, използвайте почистващ продукт без пяна. За комбинирана кожа, леко по-киселинен продукт ще ви помогне да контролирате блясъка и потта по-ефективно. За да се предотврати прекомерното изсушаване на кожата и сърбежа по нея, душовете да са кратки, около пет минути, и с хладна вода.

Advertisement

Ексфолиране: 

Ексфолиацията е ключът към по-светла и гладка кожа. Лек ексфолиант два пъти седмично премахва мъртвите клетки и разкрива по-свеж слой от кожата. Това намаля появата на акне, изглажда цялостната текстура на кожата ви и позволява по-добро абсорбиране на продукти за грижа за кожата, като овлажнители и слънцезащитни кремове.

Търсете продукти със соли, захари или ензимни ексфолианти с плодови киселини, като папая, тиква или ананас. Те са по-нежни към кожата, особено когато е често изложена на силни ултравиолетови (UV) лъчи.

Четки и полиращи кърпи предлагат лесен начин за изглаждане на грапави петна. Въртящите се почистващи четки и микродермабразионните комплекти действат чрез физическо премахване на мъртвите кожни клетки.

Независимо дали имате чувствителна, суха или мазна кожа, използвайте ексфолиант за тяло, който е направен от естествено срещащи се съставки, като овесени ядки, морска сол, кафява захар, зехтин или кокосово масло, за да избегнете раздразнена кожа.

Advertisement

Слънцезащита:

Слънцезащитен крем трябва да се използва целогодишно, но особено през пролетните и летните месеци. Изберете такъв, който има широк ултравиолетов спектър (между 30-50 SPF и предпазва срещу UVA и UVB лъчи). Използването на слънцезащитен крем с висок SPF може да намали натрупването на хронично UV увреждане, което е свързано със стареене и рак на кожата. Случайното излагане на слънце, дори само за 10 до 15 минути на ден, може да причини значително слънчево увреждане, ускорено фотостареене, хиперпигментация и бръчки.

Приемането на витамин В3 дневно, подобрява имунитета на кожата срещу рак. Също така, консумирането на варени домати, богати на антиоксидантът ликопен, помага в борбата с ефектите на UV лъчите, като зачервяване, подуване и мехури от слънчево изгаряне.

Антиоксиданти: 

Антиоксидантите засилват производството на колаген и премахват вредните свободни радикали, за да предотвратят увреждането на кожата и свеждат до минимум появата на тъмните петна. Редовното използване на богата на антиоксиданти маска или серум, хидратира кожата ви и я предпазва от замърсители от околната среда. Нанасянето на антиоксидантен серум, като витамин С, сутрин, след почистване на лицето и преди нанасянето на слънцезащитен крем, помага за укрепването на кожната бариера.

Advertisement

Не забравяйте, че можете да включите антиоксиданти в режима си за хранене. Запасете се с цитрусови плодове, зелени и листни зеленчуци, зелен чай, ядки и пълнозърнести храни, за да имате по-млада кожа.

Хидратиране:

Хидратацията винаги е важна за нашата кожа, но още повече през лятото. Овлажнителите възстановяват роговия слой, най-външния ви слой на кожата, който предпазва от вредни замърсители и химикали и предотвратява по-нататъчно дразнене или сухота. Придържайте се към по-леки кремове и серуми през пролетта и лятото, за да поддържате кожата си еластична и здрава, без да я запушвате с повече мазнина. Потърсете продукти съдържаши хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина и инвестирайте в добра хидратираща маска, за да поправите, рехидратирате и успокоите кожата си.

Водата е най-важната съставка в здравата кожна тъкан. Не забравяйте да носите със себе си бутилка вода и да пиете минимум осем чаши вода на ден. Необходимото количество вода за тялото е 30 ml / kg телесно тегло. Така че, ако теглото ви е 70 кг, имате нужда от 2100 мл вода дневно.

Гримове:

Advertisement

Винаги проверявайте сроковете на годност и заменяйте артикулите след няколко години. Запомнете това правило: всичко, което нанасяте близо до устните или очите, трябва да се изхвърля след година. През топлите дни носете минимално количество грим, който да е не-комедогенен. Преминаването към по-леки продукти с SPF, като CC крем, BB крем, праймер без мазнини или минерална пудра, ще балансира допълнителното производство на мазнини през топлите месеци и ще остави кожата ви да изглежда по-здрава. За да предпазите устните си винаги използвайте гланц или балсам със SPF 15, за по-свежи устни. Смяната на вашите продукти за отстраняване на грим от кремова основа към по-лек вариант като мицеларна вода, ще ви кара да се чувствате много по-освежени през топлите месеци.

Специфични зони

Околоочният контур

Кожата около очите ви е много по-тънка и деликатна в сравнение с останалата част от лицето. Изберете добър подочен гел, който съдържа хиалуронова киселина, екстракт краставици или дори мед. Тези съставки поддържат кожата около очите хидратирана и предотвратяват образуването на бръчки. Очният грим е нещо, което трябва да се избягва през лятото.

Краката

Advertisement

Ексфолирайте кожата на краката си редовно. Използвайте овлажнител и слънцезащитен крем на краката си, ако планирате да носите отворени обувки.

Continue Reading
Advertisement