Connect with us

Lifestyle

Европейският фитнес ден ще бъде отбелязан за пръв път в България

Avatar

Публикувано

на

EuropeanFitnessDay

На 15 септември България ще се присъедини към Европейския фитнес ден, официално събитие в рамките на Европейската седмица на спорта, целящо да провокира всички фитнес центрове, спортни клубове и зали за спорт, танци и други физически активности да отворят своите врати и заедно да превърнат деня в най-активния в Европа за тази година. Инициативата се организира за пръв път на европейско ниво, а концепцията му е базирана на успешната практика на Националния фитнес ден във Великобритания, организиран от ukactive от 2014 г. насам. В България проектът се реализира от Сдружение BG Бъди Активен и вече към инициативата са се присъединили едни от най-големите спортни вериги в страната.

Европейският фитнес ден се организира от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) като част от кампанията NowWeMOVE. BG Бъди Активен, заедно с Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, отправя покана към фитнес центрове и спортни, танцови и йога клубове от страната да отворят вратите си за свободни посещения в рамките на Европейския фитнес ден, като по този начин дадат възможност на всички желаещи да пробват за първи път техните предложения за спортни активности, да участват в състезания и други инициативи, които не само ще ангажират повече хора да бъдат активни, но и също така ще привлекат нови клиенти и ще създадат допълнителни възможности за развитие на техния бизнес. Регистрацията на събития в Европейския фитнес ден все още е отворена и всички желаещи клубове могат да заявят своето участие на http://european-fitness-day.nowwemove.com/.

“Виждаме огромен потенциал фитнес центровете и спортните клубове да достигнат до повече хора и да ги накарат да бъдат по-активни в своето ежедневие. Затова и създадохме тази инициатива, която да пренесе успешния опит на английския Национален фитнес ден на европейско ниво”, сподели Ласка Ненова, мениджър за Европа на кампанията NowWeMOVE. “В същото време Европейският фитнес ден ще даде възможност на фитнес центровете и спортните клубове да опитат нови активности, да промотират вече съществуващи и да създадат програма, която потенциалните им клиенти търсят. Заедно ще успеем да направим физическата активност по-атрактивна за повече хора и по този начин да повлияем позитивно на начина им на живот!”, допълни тя.

Проучване „Евробарометър” за физическата активност, проведено през 2014 г., показва повишение на броя на хората, които посещават редовно фитнес център от 11% на 15% и спортна зала от 11% на 13%. Проучването показва и значителен потенциал за развитие на сектора, което дава възможност за още по-внушително развитие на резултатите през следващите години.[i]

Изследване “The Economic Cost of Physical Inactivity in Europe”, поръчано от ISCA и извършено от Centre for Economics and Business Research през 2015 г. показва, че близо 500 000 европейци всяка година умират в резултат болести, подпомогнати от недостатъчната физическа активност. Един на всеки 4 възрастни в Европа не е физически активен в ежедневието си и цената, която европейската икономика плаща за това е на 80 милиарда евро – 5 милиарда повече от световните разходи за медикаменти против рак. Изследването посочва, че ако не бъдат предприети действия, които да мотивират хората да бъдат по-активни, в бъдеще рискът за общественото здраве от липсата на физическа активност ще е по-висок от този от тютюнопушенето.[ii].

[i] Източник: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/ebs_412_en.pdf

Advertisement

[ii] Източник: http://inactivity-time-bomb.nowwemove.com/report/

Continue Reading
Advertisement