Connect with us

Култура

Единствената и официална автобиография на Йохан Кройф излезе у нас

Avatar

Публикувано

на

В автобиографичната си книга, която излезе на български преди броени дни, футболната легенда Йохан Кройф споделя откровено неизвестни за широката общественост факти и разказва множество интересни истории от живота и футболната си кариера. „Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф” (ИК „Сиела“) е единствената и официална автобиография на Кройф.

Йохан Кройф – синонимът на Тоталния футбол и човекът, смятан за създател на съвременния футбол такъв, какъвто го познаваме днес, разказва живота си в автобиографичната книга „Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф“. Изданието излезе на английски език през октомври 2016-та – година след като бившият играч на Аякс и Барселона бе диагностициран с рак на белите дробове през октомври 2015 г. и половин година след смъртта му през март 2016 г.

В автобиографията си Кройф не се свени да пише абсолютно откровено за трудното си детство, за първите си стъпки във футбола, за пътя към върха – и като футболист, и като треньор, за семейството и колегите си, за нападението в дома си в Барселона и опита за отвличане, както и за банкрута си в края на 1970-те.

Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф“ е не просто интригуваща автобиографична книга. Тя е наследството, което Кройф оставя както на своите близки, така и на феновете на футбола по целия свят. Освен интересни лични истории и непознати за широка публика факти, изданието съдържа и множество цветни снимки, част от които са от личния архив на Йохан Кройф.

Встъпителните думи на холандеца в автобиографичната му книга са:

Advertisement

Що се отнася до футбола, имам само един недостатък – мисля само как да съм на върха. Като играч и треньор не можех да се занимавам с нещо на по-ниско ниво. Можех да мисля само в една посока – нагоре. Да бъда възможно най-добър.“ А рецептата за постигане на този успех на терена, допълва Кройф, е проста: „Есенцията на наученото като играч се изразява най-вече в четири неща, които ти трябват – добра трева, чисти съблекални, футболисти, които сами си чистят обувките, и опънати мрежи на вратите.

Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф” е в превод от английски език на Христо Димитров. Адаптацията на корицата е на Дамян Дамянов.

Continue Reading
Advertisement