Connect with us

Музика

Емблемата на уърлд музиката Азам Али за първи път у нас с формацията Niyaz!

Avatar

Публикувано

на

AzamAli OfficialPoster

Сериозен интерес към събитието, промо билетите – изчерпани за отрицателно време

 Първото гостуване у нас на етно-уърлд иконата Азам Али е вече факт! На 29 октомври певицата от ирански произход ще пренесе публиката на Sofia Live Club в пленителната музикална традиция на Средния Изток с изключителния си инструментален квинтет Niyaz.

Концертът се осъществява по покана на нео-фолк групата Ambient Folklore. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim на цена 40 лв. Събитието провокира огромен интерес в социалните мрежи и още първата седмица след обявяването му във Фейсбук първите 100 промо билета бяха напълно изчерпани.

Интерпретираща по неповторим начин мистиката на Ориента с дълбоките си вокали, идващи сякаш от други светове, Азам Али е силно продуктивен изпълнител с 4 солови издания, 4 албума с VAS, още 4 с формацията Niyaz и неизброими музикални колаборации. През 90-те с дуета VAS Азам Али е най-продаваният артист в уърлд музиката редом с кралете Dead Can Dance.

С вкус към експеримента в многообразие от стилове, тя има в актива си съвместни проекти със Серж Танкиан от System of a Down, Бен Уоткинс от Juno Reactor, Трей Гън от King Crimson, The Crystal Method, Buckethead, Омар Фарук Текбилек, Мерджан Деде и много други.

Advertisement

Магическият глас на Азам Али звучи и в саундтрака на редица големи кино продукции като „Матрицата“, „Принцът на Персия“ и хитови сериали като „Бягство от затвора“, „Истинска кръв“ и др. И в момента екзотичната певица е една от най-търсените за записи на солови партии във филмова музика от големи холивудски композитори като Хари Грегсън-Уилямс, Майкъл Данна, Греъм Ревъл, Брайън Тайлър и др.

Формацията Niyaz, която ще чуем на 29 октомври в Sofia Live Club, е създадена през 2004 от Азам Али и композитора Лога Рамин Торкиан. Добили световна популярност със завладяващи интерпретации на средновековна суфи поезия, народни песни от Иран и държавите от Арабския и Персийски залив, двамата вплитат в звученето на проекта непогрешима комбинация от традиционни акустични инструменти и модерни електронни елементи. Със своите четири супер успешни албума, всеки от които дебютирал на 1 място в iTunes и предизвикал лавинообразен медиен интерес, групата заема централно място в съвременната етно-ембиънт сцена.

Музиката на Niyaz (в превод „копнеж“) тласва слушателя към философско търсене в измеренията на човешките дълбини. Това е пътуване, изпълнено с послание на надежда срещу несправедливостта и потисничеството, универсална почит към красотата, културното и духовно многообразие, копнеж за свобода и достойнство за всички. Niyaz може да се определи и като платформа за опознаването на музиката на малцинствените етнически и религиозни групи в Средния Изток, борещи се да запазят своята идентичност в съвременния свят

На сцената Азам Али (вокали, перкусии) и Лога Рамин Торкиан (уд и камаан) ще видим заедно с канадския електронен музикант Габриел Етие (кийборд и програминг), иранския перкусионист Хабиб Мефта Бушери и турския мулти-инструменталист Синан Ероглу на саз, кавал и фретлес китара.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement