Connect with us

Култура

Енциклопедията „Първата българска държава” – вече в книжарниците!

Avatar

Публикувано

на

Във време, в което радикализмът е едно от най-леснодостъпните и опасни залитания сред подрастващите, трима млади хора се заемат с нелеката задача да заздравят българския дух с книгата „Първата българска държава”. Енциклопедията на Иван Кънчев, Марио Мишев и Ивомир Колев е част от научнопопулярната поредица на ИК „Сиела” и сдружение „Българска история” за историята на средновековна България. Деца и юноши да се запознаят с фактите от миналото ни по достъпен и нагледен начин и така да получат обективна основа, на което да стъпи тяхното родолюбие.

Създателите на „Първата българска държава” са небезизвестните членове на екипа на сдружение „Българска история”. Това са трима млади историци, които са приели присърце ролята си на мисионери на родолюбието, без родолюбието да се изкривява в нелицеприятни форми. Именно Марио Мишев и колегите му инициираха поставянето на информационни табели на някои ключови софийски улици преди няколко години и така дадоха възможност на гражданите да се запознаят с известни личности от родната история, дали името на въпросната улица. На Кънчев, Мишев и Колев дължим и сборниците  за българската история в 100 личности, събития, дестинации.  Триото е доказало умението да си да вдъхва живот на забравените подвизи от историята ни и да насочва погледа на младите хора към стойностните неща.

В „Първата българска държава”, проект, реализиран съвместно с телекомуникационния оператор Vivacom, деца и юноши ще намерят обективно и безпристрастно предадена информация за подробности от създаването на България.

Текстът е подкрепен от фрагменти от картини на художника Васил Горанов, от множество графики, карти и илюстрации от Фиделия Косева, даващи по-ясна представа на подрастващите какви са били предметите от бита на първите българи и как се ги използвали. Известните битки от периода са обяснени със схеми, изработени от Александър Стоянов, създател на клуб „Военна история”.

Езикът е достъпен за младото поколение, но енциклопедията е издание за всеки, който има нужда да си припомни за подвизите и културния подем на Първата българска държава. Именно книги като тази имат силата на запълнят пропуските в училище и да култивират интерес и любов към историята, което е единственият път към изграждането на здраво гражданско и национално самосъзнание.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement