Connect with us

Култура

Започваме 2019-а с Амели Нотомб и „Попитай сърцето“

Avatar

Публикувано

на

Cover Popitai syrtseto

Новият роман на Амели Нотомб повелява: „Попитай сърцето”.  Спиращ дъха разказ за трудното израстване на едно лишено от обич дете, за това как ревността преминава в завист и любовта в омраза. Очаквайте на 4 януари!

Попитай сърцето” (превод: Светла Лекарска, изд. Колибри) е история за първичните страсти и инстинкти, които често движат човешките отношения и пораждат недоверие, ревност, съперничество. В началото е историята на Мари, красива и суетна млада жена, чиято единствена цел е да буди възхищение и завист. Една неочаквана бременност обърква живота й – Мари изпада в депресия. Следва историята на дъщеря й Диан, която на свой ред буди възхищението на околните и… завистта на собствената си майка. „Попитай сърцето“ е роман, който разгражда мита за майчината любов. Тук неизменно духовитата Амели Нотомб, която владее иронията и автоиронията до съвършенство, се спуска до най-дълбоките пластове на човешкото его. Финалът, както може да се очаква, е абсолютно непредвидим.

От дебюта с „Хигиена на убиеца“ през 1992 г. литературният ритъм на Амели Нотомб е безотказен – всяка есен нова книга. Със своята неизтощима фантазия и провокативен личен стил тя се превърна в икона за милиони последователи от всички географски ширини. През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, който има успешна екранизация под режисурата на Ален Корно. „Речи против Катилина” излиза още през 1995 г. и печели награда „Жан Жионо”, награда на телевизионния канал „Пари Прьомиер”, награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда „Ролан дьо Жювнел”. Заглавието „Попитай сърцето” е взето от стихотворение на Алфред дьо Мюсе, а дежурната ода за шампанското придава лекота на текста и предизвиква съучастническа усмивка.

Continue Reading
Advertisement