Connect with us

Култура

Започва серия от лекции за съвременно изкуство със свободен вход

Avatar

Публикувано

на

VYVEDENIE 2014

От тази събота, 15 ноември започва четвъртото годишно издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“, която включва серии лекции и дискусии, организирани от фондация „Отворени изкуства“. Платформата се радва на огромен интерес в предните си издания и тази година включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер. Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 часа. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.

Тазгодишният синтезиран курс е обединен от темата „Медия или концепция“ и ще бъде воден от теоретици и изследователи на изкуството. Целта на лекциите ще бъде да приобщят по-широка публика към визуалните съвременни изкуства, като фокусират вниманието към някои ключови за разбирането на изкуството теми. Ще бъдат разгледани различни теми и медии в изкуството на нашето съвремие и български примери в контекста на глобални художествени течения.

Първата лекция ще се проведе на 15 ноември по темата „Когато се наливаха основите”: съвременното българско изкуство през 1990-те“ от Диана Попова. Лекцията ще има за цел да хвърли светлина в 90-те години на българското изкуство. Лекторът е пряк наблюдател на ключови процеси от зората на българското изкуство през 90-те, както и един от първите му критици и куратори. Диана Попова е от първите, които се стараят да дадат публичност на своите съвременници – артисти, както и свидетел на болезненото разкъсване на българската сцена и навлизането на нови изразни форми в българката художествена среда.

Следващата лекция на 22 ноември ще бъде на тема „Технология отвъд средствата. Една история на дигиталните изкуства“ на Рене Беекман. Той ще ни въведе в новите територии на дигиталните изкуства и ще направи необходимите разграничения, за това какво е дигиталното изкуство и какви са неговите исторически корени. Следващата събота на 29 ноември ще чуем лекция по темата „Соцреализъм: преди и след“ на Светлана Куюмджиева, която ще ревизира един спорен период от изкуството – соцреализмът. Всички теми и лекции ще са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката.

Тазгодишният курс „Въведение в съвременното изкуство“ ще завърши на 6 декември с нов формат събитие – „Форум Колекционери“ с участието на колекционера Георги Войнов. Събитието има за цел да срещне публиката с меценатите на изкуството и да представи колекционерската практика. Частното колекционерство стои в основата на много днешни световни музеи в Европа и наред с публичните средства, колекционерството е един от двигателите, които подкрепят съвременното изкуство днес.

Advertisement

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Досега гост–лектори на платформата са били творците Стефан Николаев, Недко Солаков и Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. Представени са различни теми, свързани с историята на българското и световното съвременно изкуство, концептуализма, дигиталното изкуство, съвременната фотография, сайт-специфик арт, пърформанс и други жанрове и форми.

Информация за тазгодишните участници:

ВЕРА МЛЕЧЕВСКА е куратор и критик, завършила е Национална художествена академия в София и университета по изкуства и дизайн Констафак в Стокхолм. В нейната практика е била куратор на различни изложби, от които; „Персона”, галерия ИСИ-София, „Трансгресии” галерия „Кредо Бонум“ 2011, „Краят и Отвъд“, Баня Старинна – Пловдив, 2011 и „Ритуали на обичайното“, 2012. Като критик има публикации в различни издания като в. Култура, сп. Лик и Blistermagazine.com. Вера Млечевска е и член на фондация „Изкуство – дела и документи“ в парньорство с екипа, на която разработва общи образователни и интердисциплинарни културни проекти.

ДИАНА ПОПОВА e изкуствовед, критик, куратор, журналист. Родена на 21 септември 1958. Завършила Художествената академия в София, специалност „изкуствознание” през 1983. През 1990-те год. работи като редактор във вестник „Култура“. В критическите си статии изследва широк спектър от явления в миналото и съвремието на българското изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното, концептуалното. В работата си като редактор подпомага развитието на цяла плеяда млади критици и изкуствоведи. На страниците на вестник „Култура“, както и на други периодични издания, представя изявите на новото поколение български художници и помага съществено за успешния старт на кариерата им. Активно стимулира развитието на националния дебат по проблемите на съвременното изкуство. От 2009 е автор и водещ на предаването „Музей в ефира” – БНР, програма „Христо Ботев”.

Advertisement

РЕНЕ БЕЕКМАН е завършил медийни изкуства в художествена академия „AKI“, Енсхеде, Холандия, през 1992. Роден в Холандия, той живее и работи в София. Беекман е един от основателите на програмата „Дигитални изкуства“ в НХА, където преподава „История и теория на екранните изкуства“, „Нет.арт“, „Интерактивни системи за изкуство“ и други предмети. Заедно с Албена Баева е създател на Реактив, студио за интерактивни инсталации за музеи, реклама и събития. Основател и съорганизатор е на Dorkbot Sofia. Съосновател и съорганизатор е на Игнайт София, xfilm lectures и xfilm festival. Съосновател и куратор е на първите 2 издания на Da Fest. Сред работите му у нас са интерактивната видео среда за представлението „Цветята на корана“ в Народен театър „Иван Вазов“ през 2003 г. Неговата работа е включена в публична библиотека в Нагоя, Япония и се дистрибуира от LIMA, Холандия и The Kitchen, САЩ.

СВЕТЛАНА КУЮМДЖИЕВА (р. 1977) е критик и куратор, базирана в Пловдив, България. Завършила е Изкуствознание в Националната художествена академия, докторант е на БАН с дисертационен труд върху социалистическия реализъм в българското изкуство. Работила е като седмичен наблюдател за визуални изкуства на в. Култура, консултант за съвременно изкуство на различни издания в България и арт редактор на Abitare Bulgaria. От 2003 до 2013 работи като куратор в галерия Credo Bonum – София (основана през 2003 като галерия СИБАНК). Понастоящем работи като главен експерт в дирекция „Култура, образование и развитие“ на Община Пловдив. Светлана Куюмджиева е съучредител на фондация „Изкуство – Дела и Документи“ и член на ICI.

ГЕОРГИ ВОЙНОВ е роден и живее в България. Завършва основното си и средно образование в страната, след което висше образование в Румъния – Клуж и Букурещ – Академия за икономически науки, със специалност Международни икономически отношения. Живял е и работил девет години в Румъния. Колекционира произведения на изкуството от 1986г. Основно присъствие в колекцията му имат румънските и български автори. Лично предпочитание има към графиката и рисунките.
Колекцията е споделена мечта осъществена съвместно със съпругата му Дана Войнова. Във времето си търпи развитие, като в последните 7-8 години главният интерес се насочва към модерно и съвременно изкуство предимно от млади автори. И в момента колекцията е отворена за нови попълнения, като към традиционните графика, живопис и скулптура се прибавят и мултимедийни творби.

Вход свободен
Записване на адрес: assistant@openarts.info

Advertisement
Continue Reading
Advertisement