Connect with us

Кино

Започва шестият София Прайд Филм Фест

Avatar

Публикувано

на

За шеста поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ тематика от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 4 до 9 юни в кино Одеон и Дома на киното. Входът е свободен с пропуски от касата на киното. Програмата включва продукции от Обединеното кралство, Израел, Италия, САЩ, Холандия и Швеция, които са отличени от международни филмови фестивали.

„За поредна година организираме филмов фестивал, който цели да запознае широката публика с ЛГБТИ общността чрез едно от най-масовите изкуства – киното. Тази година сме избрали филми, които дават нови и различни гледни точки към ЛГБТИ общността в целия свят и изследват темите за транссексуалността, пресечните точки с религията, расата и семейните отношения. Искаме повече хора да видят тези истории, за да разберат, че хората с нехетеросексуална ориентация преминават през големи предизвикателства, в които подкрепата и толерантността са ключови за крайния успех. Всеки е добре дошъл на прожекциите“, заяви Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

Програма на София Прайд Филм Фест 2017

  • 04 юни, 19:00 ч. – А сега кой ще ме обича? (Who’s Gonna Love Me Now?) в Дом на киното

           https://www.facebook.com/events/1828124760848616/

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЛМИТЕ

„А сега кой ще ме обича?“

На 21 години Саар е изключен от религиозния кибуц и бяга в Обединеното кралство. Там неговото ново семейство става Лондонският хор на гей мъжете. След 19 години Саар отново се свързва със старото си семейство с надежда за помирение.

Advertisement
  • 84 минути, 2016, Обединено кралство/Израел, режисьор: Барак Хейман, Томер Хейман
  • Филмов Фестивал в Краков – Награда на публиката, Документална програма
  • Берлинале – Награда на публиката, Документален филм

Арианна

Арианна е на 19 години и все още няма цикъл. А хормоните, които гинекологът й е предписал, нямат особен ефект върху развитието й. През горещите летни следобеди, прекарани на старата семейна вила в Тоскана, тя започва да задава въпроси за тялото и миналото си, за да открие най-накрая истинската природа на своята сексуалност и идентичност.

  • 84 минути, 2015, Италия, режисьор: Карло Лаваня, с участието на: Ондина Куадри, Масимо Пополицио, Валентина Карнелути
  • Златен Глобус за Най-добра актриса
  • Филмов Фестивал във Венеция – Най-добра актриса в дебютен филм
  • ЛГБТ Филмов Фестивал в Бостън – 2-ро място Най-добър документален филм

Бараш

Едно момиче се влюбва. Едно семейство се разпада. Наама Бараш е на 17 – харесва алкохола, наркотиците и купоните с приятели. Така избягва дома си, където родителите й винаги се карат, и сестра си – бунтарка, която един ден изчезва от армията. Щом в училището се появява ново момиче, Бараш се влюбва за първи път и интензивността на това преживяване едновременно я обърква и дава нов смисъл на живота й.

  • 81 минути, 2015, Израел, режисьор: Михал Виник, участват: Сиван Ноам Шимон, Хадас Йеид Сакури, Двир Бенедек
  • Най-добър филм, Филмов Фестивал Outview 2016
  • Международен Филмов Фестивал Сан Себастиан
  • Международен Филмов Фестивал Варшава

Истинско момче

‘Истинско момче’ е интимната история на едно семейство в момент на голяма промяна. Докато 19-годишният Бенет Уолъс навлиза от тийнеджърство в зряла възраст и осъзнава половата си идентичност, майка му преминава от съпротива до приемане на своя транс син. По този път, майка и син откриват подкрепа в своите общности, напомняйки ни, че семействата не са само даденост, а въпрос на избор.

  • 72 минути, 2016, САЩ, режисьор: Шалийс Хаас
  • Frameline Film Festival, Сан Франциско – Награда на публиката, Най-добър документален филм
  • Iris Prize Film Festival, Кардиф, Уелс – Награда на журито, Най-добър филм
  • Международен Гей & Лесбийски Филмов Фестивал Tampa Bay, Тампа, Флорида – Награда на журито, Най-добър документален филм
  • Rio Festival de Gênero & Sexualidade no Cinema, Рио де Жанейро, Бразилия – Награда на журито, Най-добър режисьор

Навътре в китайския гардероб

В отчаян опит да оправдае очакванията на родителите си, Анди започва да издирва лесбийка, за която да се ожени, а Чери търси да осинови бебе. Като хомосексуални в Китай, Анди и Чери са в постоянен сблъсък с очакванията на обществото и семействата си, но и двамата са решени да направят нещата ‘по своя начин’.

  • 82 минути, 2015, Холандия, режисьор: София Лувара
  • Amnesty International Film Prize – Номинация

Кики

С изключително интимен и визуално дързък подход, ‘Кики’ ни разкрива едно неочаквано и безопасно пространство за “vogueing”, създадено и ръководено от цветнокожи LGBTQ млади хора, които не спират да изискват своето щастие и политическа сила. Една вълнуваща история за порастването, взаимопомощта, издръжливостта и силата на изкуството да променя света.

Advertisement
  • 94 минути, 2016, САЩ/Швеция, режисьор: Сара Йордена
  • Берлинале – Награда Теди за Най-добър документален филм

Повече за София Прайд Филм Фест има на официалната страница на фестивала във Facebook www.facebook.com/SofiaPrideFilmFest и на www.sofiapridefilmfest.com

София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата и ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Continue Reading
Advertisement