Connect with us

Култура

За българите с любов на премиерата на „Българите! Забравените постижения”

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

200 нетърпеливи читатели и грандиозно музикално изпълнение на Иван Шопов и „Авигея” на премиерата на изданието, посветено на 50 вълнуващи български постижения.

Премиерата на впечатляващия дебют на младия автор Делян Момчилов с участието на популярния илюстратор Стен Дамянов Българите!: Забравените постижения” успя да обедини изкуство, история, музика и литература в едно.

Малко след 19:30 ч. на 5 декември 2017 г. на сцената на притъмнения клуб „Терминал 1” излязоха самодивите от „Авигея”, както и Иван Шопов – екип, чиито постижения в областта на музиката са безспорни. С хитовите „Слънце грее” и „Енольо” те дадоха начало на представянето на издание, което разказа 50 вдъхновяващи истории на талантливи и упорити българи, оставили своята следа в историята.

Към тях се присъединиха писателят и главен редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев, който благодари на авторите за труда, които са вложили, както и журналистът Светослав Иванов, който подчерта, че е  все по-голяма рядкост да се говори за будителите без излишна патетика, максимално достоверно и същевременно толкова вдъхновяващо, а именно това е лекарството срещу чудовищата, пред които понякога ежедневието ни изправя.

Advertisement

снимка: ПР

  Делян Момчилов, Стен и дизайнера Николай Манчев пък представиха проекта Българите! Забравените постижения” с впечатляваща презентация, разказаха любопитни подробности около почти тригодишния си труд и напомниха, че преди всичко трябва да останем хора. На въпрос от публиката „Защо?”, Делян Момчилов отговори просто и ясно „Защото всичко това е твърде хубаво.”

50 българи, 50 забравени постижения, над 300 илюстрации. Под ръководството на проф. Пламен Павлов, Българите! Забравените постижения” гарантира  висока историческа стойност, без да претендира за академичен труд и да изпада в патетична полемика.

Това е книга, насочена към децата, към техните родители, към тийнейджърите, към родолюбците, към космополитите – към всеки, който иска да научи малко повече за близкото и далечното ни минало, за да съхрани доброто, оптимистичното и любопитното в националната ни памет.

Фейсбук страницата на проекта може да откриете тук: https://goo.gl/b7TEHs

Advertisement
Continue Reading
Advertisement