Connect with us

Култура

„За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” от Ноам Чомски и Андре Влъчек – неудобната истина за политиката на световните супер сили

Avatar

Публикувано

на

За западния тероризъм корица

Прочутият политически активист разглежда отправя остра критика към Запада, разглеждайки международната политика през призмата на човешките права и съдбите на хората.

Наричан „най-великия интелектуалец на двадесети век” или „най-често цитирания човек в наше време”, във второто издание на „За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” американският лингвист и философ Ноам Чомски отправя изгаряща критика към Запада.

В жив разговор с разследващия журналист Андре Влъчек Чомски акцентира върху често премълчаваните жертви на външната политика на САЩ и техните съюзници и изобличава подкрепата, която американското правителство е оказвало на терористични организации през годините.

Между 50 и 55 милиона души са жертвите на западния колониализъм и неоколониализъм по целия свят след края на Втората световна война, твърди Андре Влъчек. Той подчертава, че повечето последващи кървави събития са съпроводени с възвишени лозунги за свобода и демокрация. Така избиването на милиони понякога се превръща в нещо допустимо и дори оправдано.

В „Западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” авторите обсъждат различните лица на съвременната пропаганда, новите методи за водене на война, държавния тероризъм, дроновете и бомбардировките над цивилно население, тежкото наследство от колониализма, намесата на САЩ в политическите процеси в Латинска Америка и Близкия изток, провала на Арабската пролет, както и тенденцията за постепенно отслабване на американската сила зад граница.

Advertisement

Публикувана малко след френско-британско-американската атака над Либия – извършена в нарушение на резолюцията, прокарана през Съвета за сигурност на ООН, тази тревожна, но и енергизираща книга разглежда най-наболелите прояви на „западен тероризъм” през вековете – от Колумб, през африканските геноциди, за които не се говори, до трудните за доказване действия на мултинационалните компании, добиващи минерали в страните от Третия свят.

Каква е отговорността на западните държави за безбройните атаки и вековете на терор, на които са подложили целия свят? Чомски и Влъчек избягват да говорят за „добри” и „лоши” в международната политика. Вместо това те поглеждат на нея от гледната точка на човешките права и съдбите на хората – не само на европейците и американците, но и онези в Третия свят, които твърде често забравяме и чиито страдания често отсъстват от новинарските емисии, въпреки огромния брой жертви на понякога смятаните за справедливи войни, водени от икономическите интереси на Запада.

Continue Reading
Advertisement