Connect with us

Култура

За първи път в София показват ренесансови гравюри на Агостино Карачи

Avatar

Публикувано

на

Гравюри  от 16-ти век на малко познатия у нас италиански ренесансов художник Агостино Карачи (1557-1602) имат възможност да видят столичани и гостите на София в музикален център „Борис Христов“. Те са притежание на Борислав Моянов, който за пръв път показва пред широка публика някои от любимите си творби. Поводът на изложбата е 50-годишният юбилей на колекционера, който избра нестандартен начин за отбелязване на рождения си ден – отново сред изкуство. Присъствието на гравюрите е елегантен контрапункт на съвременното изкуство.

Изложбата, която е под очарователния надслов „Без лак или като на шега /No polish or like a joke”, е отворена всеки делник от 11.30 до 17 ч. или след предварителна договорка и ще продължи до 16 октомври 2015 г.  Редом до Карачи застават творби на скулптора Красимир Трендафилов – Ботрен, платна на 33-годишния художник от София Станимир Генов и на 26-годишния бургазлия Свилен Генов.

Йово Панчев, който дистанционно се включи в организацията на проекта вече сподели: „Тази необикновена по вид и необичайна по род изложба представя не толкова авторите, които включва, колкото своя инициатор. Борислав Моянов, отбелязва една своя годишнина чрез оригинален за сцената ни жест – споделя с приятели и публика изкуство, което му харесва. Обграден от работите на художниците Станимир Генов, Свилен Генов, Красимир Трендафилов – Ботрен и произведенията от сбирката си, Моянов ни запознава със себе си в своеобразен портрет. Необичайна по род, без лак или като на шега, изложбата представя работи в огромен визуален и концептуален диапазон и в същото време, в човешка близост и зряла умереност. С колоритната и пластическа екзотика, в комбинацията между различните по начин на постигане абстракции на съвременните автори и класическите сюжети на италианските ренесансови гравюри изложбата постига ексцентричен баланс.”

Изложбата бе открита с концерт класическа музика, в прекрасното изпълнение на  Венета Нейнска  – пиано, Доротея Доротеева – сопран, Атанас Кръстев – чело и Ян Дунев – тромпет.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“960″]No Polish or as a Joke_Opening[/media-credit]

Вместо визитка:

Advertisement

Борислав Моянов има дългогодишен професионален и управленски опит във финансовата сфера, банково реструктуриране и международен проектен мениджмънт. В момента е финансов консултант, живее между София и Виена. Меценат и ценител на изкуството. Определя себе си като „мечтател и реалист.”

Софийският скулптор Красимир Трендафилов – Ботрен не обича светлината на прожекторите. Неговите творби красят знакови места  в родината – пластиката „Аз, Буки, Веди” край входа на НДК, 4-те месингови сокола, които пазят Черния мост над р. Огоста, Монтана и много още. Автор е на статуетката „Св. Св.Кирил и Методий”, която се връчва от директора на НДК на различни дейци за цялостен принос в културата.(Последният й носител е Райна Кабаиванска). Участвал е в множество изложби у нас и по света – Виена, Париж и др. „Произведенията на Ботрен не подлежат на описание, те трябва да бъдат видени. Предизвикани са от чувства, не от случки”, категорични са ценители на неговото творчество.

Художникът Свилен Генов (www.genov-art.com) е завършил „ Изящни изкуства – Живопис” във ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. Специализирал е живопис и рисуване във “Accademia Ligustica di Belle Arti di Genova” – Генуа, Италия. Участвал е в множество общи изложби. Работи в сферата на маслената живопис, ръчната хартия и акварела. Техниката , която използва за създаването на картините си е на базата на ръчната хартия. В нея той не използва никакъв вид боя и е изцяло доразвита и променена в една уникално нова технология  без аналог.

Станимир Генов (stanimir.eu) е роден през 1982 в София. Завършва живопис при проф. Божидар Бояджиев в Национална художествена академия в София.  Печелил е награди, сред които: Награда от Международна фондация Св. св. Кирил и Методий, София, 2006; Номинация за наградата за съвременно българско изкуство на Мтел, София, 2009; Номинация за наградата Гауденц Б. Руф, София, 2008, 2011. Сред самостоятелните му изложби са: „Извинете, галерия Пистолет”, София, 2008; „Мажор-Минор”, галерия Пистолет, София, 2010; „Ясно, The Fridge”, София, 2011, „Картини”, 2012 в Юзина и „Изложба, 2015” в Художествена галерия – Кюстендил. Негови творби са собственост на СГХГ, МВнР, частни колекции в Европа и България. Има десетки участия в изложби в България и чужбина.

Йово Панчев е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада. Със завръщането си в България започва да се занимава със съвременни и изпълнителски изкуства като арт мениджър и куратор. Основава единственото по рода си независимо арт пространство в стара фабрика в столичния квартал Павлово – Studio Dauhaus, което след събарянето на фабриката се превръща в платформа за независима култура и съвременно изкуство. Съорганизатор на фестивала на пърформанса “Sofia Underground” (с Руен Руенов) от 2007г. Куратор и организатор на различни по вид културни събития от 2006г насам. Носител на наградата за кураторски проект на Фондация „Св.св. Кирил и Методий” за 2010 г.

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Krasimir Trendafilov - Botren_ Svilen Genov_ Staminir Genov_lo[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement