Connect with us

Култура

За първи път на български език: „Гробна тишина“ от Арналдур Индридасон!

Avatar

Публикувано

на

На 5 август за първи път на български език излиза роман от големия исландски писател Арналдур Индридасон! Сравняват го с Хенинг Манкел и Карин Фосум, но майсторското перо и оригиналността му са вън от всяко съмнение.

Гробна тишина“ (ИК „Колибри“, превод: Айгир Сверисон) ни отвежда в покрайнините на Рейкявик, а повод за разследването са намерени човешки кости. По всичко изглежда, че става въпрос за престъпление и полицията започва да издирва хора, които биха могли да знаят нещо по въпроса. Задачата на следователите Ерлендур, Сигурдур Оли и Елинборг е тежка, но лека-полека загадката започва да се изяснява – тъмно минало е изровено от пръстта, от старите документи, от потайностите на съзнанието – и парченцата се подреждат в една студена като Ада, трагична и неочаквана история.

Арналдур Индридасон е сред най-ярките имена на съвременната исландска проза. Дълги години работи като журналист и критик, преди да се посвети на литературата. Неговите оригинални криминални романи са бестселъри в цяла Европа. „Гробна тишина“ е четвъртата книга на Арналдур Индридасон и подобно на предишните е разтърсваща и неустоима. За нея той получава скандинавската награда за криминална литература „Стъклен ключ“, както и високоценената британска награда „Златният кинжал“.

Continue Reading
Advertisement