Connect with us

Tехнологии

За първи път у нас мобилен оператор ще ползва мрежата на друга телеком компания

Avatar

Публикувано

на

rouming 0

Първото споразумение за споделяне на мрежи на българския телеком пазар е факт, след като Мтел и Макс сключиха договор за национален роуминг. Главните изпълнителни директори на двете компании Танасис Кацирубас и Нейчо Величков подписаха споразумението днес.

През май 2014 година Макс беше първата компания, която предложи в търговската мрежа в България 4G LTE технологията и започна преговори за национален роуминг. „Мтел е телекомът, който отговори на искането на Mакс и ще предостави национален роуминг. Смятаме, че това допълнително ще увеличи конкуренцията сред телекомите у нас“, коментира главният изпълнителен директор на Мтел Танасис Кацирубас.

В момента 4G мрежата на Макс покрива почти 40% от населението на страната. При националния роуминг оператор с ограничено собствено покритие (Макс) използва мрежата на вече утвърден телеком (Мтел) срещу заплащане на едро и предлага услуга от свое име по цени на дребно, които определя сам. В конкретния случай, клиентите на Макс ще ползват неговата мрежа в големите градове, но след като излязат от зоната му на покритие, услугата им ще се прехвърля към мрежата на Мтел.

Главният изпълнителен директор на Макс Нейчо Величков каза: “Договорът е много важна стъпка за целия телеком пазар, тъй като две от най-иновативните компании в тази сфера обединяват сили в интерес на българските потребители, за да предоставят услуги от следващо поколение.”

Националният роуминг е стъпка в полза на един по-конкурентен пазар, тъй като поощрява навлизането на нови мобилни оператори и им дава възможност да предложат повече услуги на клиентите си. Споделянето на инфраструктура е ново за България, макар че вече се наблюдава като тенденция в развитието на мобилните пазари в световен и европейски мащаб.

Advertisement

Telekom Austria Group, от която Мтел е част, също има значителен опит като ползващ или предоставящ национален роуминг оператор в различните страни, където работи, като например Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

 

 

Фотокредит – planetanovosti.ru

Advertisement
Continue Reading
Advertisement